Abonnee worden? Kies je leesformule

03/12/2019 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Kioni Papadopoulos

Italianen in poleposition voor kroonjuweel Agfa

Agfa-Gevaert heeft exclusieve onderhandelingen opgestart met de Italiaanse groep Dedalus over een verkoop van Hospital Information Systems, een van Agfa’s kroonjuwelen uit de HealtCare IT-divisie. De Italianen zouden 975 miljoen euro op tafel leggen, een pak meer dan de 500 miljoen euro waar analisten in mei nog van uitgingen.

De activiteiten die Agfa verkoopt, omvatten de softwarediensten aan ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen. Ook een klein deel van de Imaging IT-poot, die software ontwikkelt voor de communicatie van medische beelden, wordt verkocht. Het gaat om de activiteiten in Frankrijk, Brazilië en Duitsland. Alles samen zijn de verkochte onderdelen goed voor een omzet van zo’n 260 miljoen euro per jaar; de hele groep is goed voor 2,25 miljard euro.

Agfa-CEO Christian Reinaudo spreekt van een “nieuwe mijlpaal in Agfa’s transformatieproces”. Ook de beleggers zien een deal zitten: Agfa-Gevaert tikte 3,78 procent hoger af op 4,83 euro. Als beide partijen het eens worden, kan de transactie in de loop van het tweede kwartaal van 2020 afgerond zijn.

Dedalus is een Italiaanse groep actief in software voor de gezondheidszorg. (krs, blg)

Hoofdpunten