Abonnee worden? Kies je leesformule

03/12/2019 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De voedingssector begint stilaan de effecten te voelen van het tekort aan technische profielen.  Bart Dewaele

Grootste industriële sector van het land staat onder druk

Voedingssector verwacht ook dit jaar krimp

De Belgische voedingsindustrie, nog altijd de grootste industrietak van ons land, verwacht dat de omzetdaling die vorig jaar werd ingezet, zich ook dit jaar zal doorzetten. Als reden wijst sectorfederatie Fevia onder meer naar “de lasagne van taksen” in ons land.

In 2018 was de Belgische voedingsindustrie goed voor een totale omzet van 51,8 miljard euro, een daling van 0,8 procent ten opzichte van 2017. Tegelijk daalden ook de investeringen met 6,7 procent tot 1,64 miljard. Enige uitzondering: de verwerking van chocolade en confiserie, waar de investeringen met 26 procent groeiden. “Wij hebben negen jaar aan een stuk ‘hoera hoera’ kunnen roepen. We hadden altijd groei. Dat was in 2018 dus niet het geval”, aldus Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele.

“Lasagne aan taksen”

Vander Stichele, eveneens voorzitter van de raad van bestuur van koekjesfabrikant Lotus Bakeries, ziet een aantal redenen voor de krimpende omzet. In de eerste plaats is er een daling in de verkoop op de binnenlandse markt. Die is volgens de voorzitter te wijten aan “te veel taksen”. “In ons land is er een lasagne aan taksen die onze producten te duur maken. Daardoor zien we dat het aantal grensaankopen almaar stijgt.” Vorig jaar ging het om een toename van 4,7 procent. De taksen moeten daarom op de schop, vindt Jan Vander Stichele. “Het doel van die taksen is alleen de kas vullen. Daar zit geen beleid achter.”

Daarnaast speelt ook een kleinere groei in de export: die klokte in 2018 af op 27,6 miljard euro. Maar de groei bedroeg ‘slechts’ 3,5 procent, tegenover +6,2 procent het jaar voordien. Die vertraging komt vooral op rekening van de export naar onze buurlanden. Vander Stichele wijst daarbij onder meer naar “protectionistische maatregelen in Frankrijk”, waar een project met herkomstaanduidingen op producten is verlengd. De export naar verre landen – het gaat dan vooral om dranken, zuivel, chocolade en diepgevroren aardappelproducten – groeide dan weer met 18,3 procent tot zo’n 5 miljard euro.

Dringend gezocht: technische profielen

De voedingssector is en blijft een kmo-sector: 96 procent van de alles samen 4.282 werkgevers heeft minder dan 100 medewerkers. Hoewel de voedingssector in 2018 nog altijd de industriële jobcreator bij uitstek was, beginnen de bedrijven stilaan de effecten te voelen van het tekort aan arbeidskrachten, vooral dan technische profielen. Momenteel zijn er zowat 1.500 vacatures. “In een vijfde van de gevallen duurt het achttien maanden om een vacature in te vullen”, zegt Fevia-CEO Bart Buysse. Daarbij speelt onder meer een “imagoprobleem”: “Pas afgestudeerden kijken in de eerste plaats naar bijvoorbeeld de chemische sector, maar ook de voedingssector is een hoogtechnologische sector.”

Volgens Buysse zetten de tendensen van 2018 zich door in 2019. Vander Stichele benadrukt wel dat de investeringen intussen opnieuw aanzwengelen en dat er in 2018 op dat vlak slechts “een adempauze” was.

Fevia vertegenwoordigt 700 bedrijven in de Belgische voedingsindustrie. De sector is volgens Fevia goed voor 92.700 directe en 173.100 indirecte jobs.

AANGERADEN