Christina Foerster stopt als CEO bij Brussels Airlines, Belg favoriet om haar op te volgen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De Duitse CEO van Brussels Airlines, Christina Foerster, vertrekt aan het hoofd van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Ze vertrekt naar moederbedrijf Lufthansa, waar ze een directiefunctie krijgt. De kans is groot dat Foerster door een Belg zal worden opgevolgd.

De Duitse Christina Foerster werkt als sinds 2002 voor de Lufthansa-groep. In oktober 2016 landde ze bij Brussels Airlines als commercieel directeur. In april 2018 werd ze dan CEO, in opvolging van Bernard Gustin.

Vanaf 1 januari keert Foerster nu terug naar het moederbedrijf. Ze wordt bij Lufthansa verantwoordelijk voor ‘customer & corporate responsibility’. Ze zal in die rol onder meer verantwoordelijk zijn voor productmanagement, marketing en het getrouwheidsprogramma ‘Miles & More’. Ze zal ook de thema’s milieu, klimaat en samenleving vertegenwoordigen in het directiecomité, luidt het nog.

Reboot

Dieter Vranckx, momenteel financieel directeur van de luchtvaartmaatschappij, is de grootste kanshebber om Foerster op te volgen, zo werd bevestigd binnen het bedrijf. De raad van bestuur van Brussels Airlines zou zich nog deze week over de opvolging buigen.

De opvolger van Foerster zal zich alleszins verder moeten bezighouden met het toekomstplan ‘Reboot’. Dat moet Brussels Airlines tegen 2022 een winstmarge van minstens 8 procent opleveren, onder meer door een kostenbesparing van meer dan 160 miljoen euro op jaarbasis. Jobverlies zou worden opgevangen met een plan van vrijwillig vertrek. Daarover wordt nog met de vakbonden overlegd.

Dieter Vranckx is van erg nabij bij de uitwerking van het plan betrokken. Hij is met name de projectleider ervan. Begin november stond hij ook samen met Foerster en hr-directeur Bert Van Rompaey de media te woord om uitleg te geven bij de doelstellingen van het plan.

Vranckx is een Belg, maar ook een Lufthansa-getrouwe. Hij werkte nog voor Sabena, maar ging na het faillissement ervan in 2001 aan de slag bij Lufthansa. In mei 2018 werd hij aangesteld als financieel directeur (CFO) - en ook ‘deputy CEO’ trouwens - van dochter Brussels Airlines.

Eerder zei covoorzitter van Brussels Airlines Etienne Davignon dat er een opvolgingsplan klaarligt bij de maatschappij en dat de nieuwe CEO snel benoemd zou worden.

AANGERADEN