Na amper zes maanden aan de macht dient Finse premier ontslag van regering in

Bron © BELGA

Foto: via REUTERS

De Finse premier Antti Rinne heeft dinsdag het ontslag van zijn regering ingediend bij president Sauli Niinisto, na amper zes maanden aan de macht. Het ontslag komt er nadat een van de vijf partijen van Rinnes coalitie, de Centrumpartij, zijn steun aan de regeringsleider had opgezegd. Rinnes partij SDP zal nu een nieuwe kandidaat-premier moeten aanstellen die een regering zal moeten vormen.

De regeringscrisis draaide rond een sociaal conflict bij postbedrijf Posti Group Oyj, in handen van de Finse overheid. Parlementsleden waren kwaad omdat ze vreesden dat Rinne het parlement had misleid over zijn rol in de onderhandelingen. Rinne zou daarmee gebroken hebben met de traditie dat de politiek niet tussenkomt in zulke onderhandelingen. 700 medewerkers van Posti zouden in een lagere loonschaal terechtkomen, waarop het werk 17 dagen lang werd neergelegd. Die staking eindigde vorige week.

De bevoegde minister, de sociaaldemocrate Sirpa Paatero, moest vorige week al opstappen.

In de nacht van maandag op dinsdag waren er nog gesprekken van de laatste kans, maar daar zegden de parlementsleden van de Centrumpartij hun vertrouwen in Rinne op. De premier kon nog op de volledige steun rekenen van zijn sociaaldemocratische partij. De Centrumpartij maakte echter al duidelijk dat ze niet tevreden is met Rinne, maar dat ze de huidige coalitie niet willen opbreken - zowel Rinnes sociaaldemocraten als de Centrumpartij liggen achter op de nationalistische Finse Partij, de vroegere Ware Finnen. Ruim een op de vijf Finse kiezers zou nu stemmen voor die laatste partij.

Finland is nog tot eind dit jaar EU-voorzitter.

AANGERADEN