Zes jaar cel voor aandeel bij invoer vijf ton cocaïne

Bron © Belga

Themabeeld. Foto: BELGA

Antwerpen / Sint-Niklaas / De Klinge / Aalst -

De rechtbank van Dendermonde heeft Gustaaf S. uit Aalst veroordeeld tot zes jaar cel voor zijn aandeel bij de invoer van 5 ton cocaïne via de haven van Antwerpen. In totaal werden in 2018 vier containers, zogezegd met boomstammen en bakstenen als lading, vanuit Zuid-Amerika met tonnen coke in naar Antwerpen vervoerd.

De drugs hadden een straatwaarde van maar liefst 359 miljoen euro. Vanuit de haven van Antwerpen gingen de containers naar loodsen in Nederland, De Klinge en Sint-Niklaas én de woning van Gustaaf S. in Aalst. Daar viel de politie in december 2018 binnen en trof in de container 1.700 kilo cocaïne aan.

Hij werd vervolgens gedagvaard voor zijn betrokkenheid bij de invoer van cocaïne. Toch bleef S. altijd beweren dat hij met de drugssmokkel niets te maken had en niet op de hoogte was van de inhoud van de container. “Ik had als infiltrant zelfs contanten met de politie”, zei hij tijdens zijn proces.

Volgens de openbaar aanklager klopte dat niet “omdat S. als onbetrouwbaar gezien werd”. Volgens het parket bleek bovendien uit gsm- en chatberichten van S. dat hij actief had meegewerkt aan de drugsinvoer.

Ook de partner van S. stond voor de rechtbank voor haar betrokkenheid in dit dossier. Ook zij ontkende, maar werd toch veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel.

AANGERADEN