Lancering van raderdiertjes naar ruimte is woensdag live te volgen

Bron © BELGA

Foto: AFP

Vanuit het Kennedy Space Center in Florida vertrekken woensdag de eerste raderdiertjes naar het Internationaal Ruimtestation ISS. De start van het unieke onderzoeksproject van UNamur en het Studiecentrum voor Kernenergie, naar stralingsweerstand in de ruimte, is live te volgen op het YouTube-kanaal van NASA.

Binnen het onderzoeksproject RISE zullen raderdiertjes - piepkleine meercellige organismen die kunnen overleven in het luchtledige - vijftien dagen in de ruimte verblijven. Tegelijk zullen er klonen van de diertjes op aarde aan dezelfde wetenschappelijke experimenten worden blootgesteld als de raderdiertjes in de ruimte.

Met het project willen de universiteit van Namen en het SCK de impact van een ruimteomgeving - zoals microzwaartekracht en kosmische straling - op de genexpressie van het raderdiertje bestuderen. Die inzichten kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van manieren om de stralingsweerstand van astronauten of beroepshalve blootgestelde personen te verhogen of zelfs kankerpatiënten tijdens hun therapie beter te beschermen tegen de negatieve effecten van hun blootstelling aan straling.

Het opstijgen van de ruimtemissie staat woensdag gepland om 18.30 uur Belgische tijd. De lancering zal live te volgen zijn op NASA Live, het officiële streamingkanaal van het Amerikaanse ruimteagentschap.

Door jvh
AANGERADEN