Ontploffing in labo UGent: één persoon afgevoerd met brandwonden

Bron © BELGA

Foto: BELGAONTHESPOT

Gent -

In Gent is bij een ontploffing in een laboratorium van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen een gewonde gevallen. Dat zegt de Gentse brandweer. De persoon is zwaargewond met brandwonden in het gezicht afgevoerd naar het ziekenhuis. Het gebouw werd volledig ontruimd, de materiële schade in het labo is aanzienlijk.

De ontploffing gebeurde omstreeks 17.00 uur in Blok B van het faculteitsgebouw aan de Coupure om nog onbekende reden. De brandweer en medische diensten waren snel ter plaatse. Alle studenten en academisch personeel moesten het gebouw evacueren. In het bewuste labo waren op het moment van de ontploffing 15 mensen aanwezig, meldt de universiteit.

De universiteit meldt dat het slachtoffer een doctoraatsonderzoeker is, geen student. Na de explosie werd de persoon naar een doucheruimte gebracht vanwege de brandwonden. Daarop werd hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Over de exacte oorzaak van de explosie is nog geen duidelijkheid. Verschillende chemische stoffen hebben gereageerd, waarop een ontploffing is gevolgd. Daarna is kortstondig een brand uitgebroken. Er moet alleszins een steekvlam geweest zijn, want op beelden van het bewuste labo op de vijfde verdieping zijn roetvlekken op de vensters te zien. Na de evacuatie blijft die verdieping ontruimd. De leslokalen op andere verdiepingen zijn wel vrijgegeven.

De brandweer geeft aan nog aanwezig te blijven om de veiligheid op te volgen. Er zijn mogelijk nog andere substanties in het beschadigde laboratorium, die geneutraliseerd moeten worden.

Door jvh
Meest recent