Spoorverkeer in Frankrijk donderdag “extreem verstoord”, waarschuwt SNCF

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Het spoorverkeer in Frankrijk zal donderdag, op de eerste stakingsdag tegen de pensioenhervormingsplannen, “extreem verstoord” verlopen. Negentig procent van het TGV-verkeer wordt geannuleerd en 80 procent op het regionale net (TER) wordt geschrapt. Die waarschuwing lanceert de directie van de Franse spoormaatschappij (SNCF) dinsdag. Het internationale treinverkeer zal “zeer verstoord” zijn, luidt het.

De verstoring voor de reizigers zullen zwaarder zijn dan bij de grote staking tegen de spoorweghervorming in de lente van 2018, verwacht de SNCF-directie. De stakingsaanzeggingen van de vier vakbonden gaan woensdagavond om 20 uur in, maar die avond zal het spoorverkeer nog “quasi normaal” verlopen, aldus de directie.

Donderdag worden op het TGV-net vooral de Atlantische as de verbinding naar het zuidoosten getroffen, met slechts één trein op tien die rijdt. Op de assen richting Oosten en Noorden zal één TGV op zes verzekerd zijn. Internationaal wordt de helft van de Eurostar-treinen en een derde van de Thalys-treinen geschrapt.

Eurostar schrapt donderdag op de lijn Brussel-Rijsel-Londen de treinen van 8.52 en 18.56 uur. Tussen Londen-Rijsel-Brussel valt de treinrit van 12.58 uur weg. Thalys schrapt tussen Brussel en Parijs donderdag drie treinen (6.30, 12.37 en 16.37 uur) en eveneens drie verbindingen tussen Parijs en Brussel (9.25, 16.55 en 18.55 uur), zo geeft de website aan.

In het luchtverkeer wordt donderdag twintig procent van de voorziene vluchten op Frans grondgebied geschrapt, zo laat het Frans bestuur voor burgerluchtvaart weten. Elf vakbonden bij Air France roepen werknemers op om deel te nemen aan manifestaties. Air France schrapt donderdag dertig procent van de binnenlandse vluchten en vijftien procent van de middellangeafstandsvluchten.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent