President Trump verliest ook in beroep proces over vrijgeven financiële gegevens

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald heeft zijn proces in beroep twee tegen twee banken in verband met het doorspelen van zijn financiële gegevens aan het Congres verloren, zo hebben meerdere Amerikaanse media dinsdag bericht.

De president en meerdere leden van zijn familie hadden een rechtszaak aangespannen om te verhinderen dat de grootbanken Deutsche Bank en Capital One details over zijn financiën aan het Congres zouden bekendmaken. Dat Congres, waarin de Democraten het Huis van Afgevaardigden controleren, had in april aan de banken om die gegevens gevraagd, in het kader van het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse politiek.

In eerste aanleg verloor Trump, waarna hij in beroep ging. Hij voerde aan dat de dagvaardigingen “gene legitiem of wetgevend doel” hebben.

Maar een federaal Hof van Beroep besliste dinsdag de dagvaardingen vanuit de volksvertegenwoordiging niet te zullen blokkeren. Volgens het Hof is er “significant openbaar belang” dat het Congres een dagvaarding aan de twee banken stuurt om de documenten te komen.

Het staatshoofd bijt aldus een tweede keer in het zand. Vermoedelijk belandt de zaak nu bij het Hooggerechtshof. Ook aan een openbare aanklager in Manhattan (New York) wil Trump zijn financiële data niet overmaken.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent