Zonen vermiste loodgieter: “We willen de waarheid kennen, hoe gruwelijk die ook is”

Bron © VTM

De vermiste Johan Van der Heyden met zijn zoon en echtgenote Foto: VTM

Lint -

“We willen weten wat er met onze vader gebeurd is, hoe gruwelijk de waarheid ook mag zijn.” De twee zonen van de vermiste en allicht vermoorde loodgieter Johan Van der Heyden (56) uit Lint lanceerden dinsdagavond in het opsporingsprogramma Faroek op VTM een oproep tot getuigen. De Belgische loodgieter werd mogelijk nog twee dagen lang gegijzeld in zijn eigen bestelwagen, tot zijn ontvoerders hem om het leven brachten.

De zonen van 24 en 27 hopen eindelijk duidelijkheid te krijgen over wat er na 2 juni met hun vader gebeurd is. “In mijn hoofd weet ik dat het niet anders kan dan dat hij dood is. Maar ik kan dat niet plaatsen zolang ik dat niet zeker weet”, zegt zijn jongste zoon. “Het is gewoon belangrijk dat er tips binnenkomen. Zodat we verder kunnen met ons leven.”

Zonen vermiste loodgieter: “We willen de waarheid kennen, hoe gruwelijk die ook is”
Slachtoffer Johan Van der Heyden Foto: VTM

“Op zondagochtend aan de ontbijttafel hadden we nog gelachen omdat hij voor zichzelf eitjes bakte. Omdat hij dat normaal nooit deed”, vertelde zijn jongste zoon. Van der Heyden ging ’s middags met zijn vrouw naar het vakantiepark Hengelhoef, waar ze een buitenverblijf hebben.

De hele dag verliep rustig, tot Van der Heyden ’s avonds om 20.30 uur een sms kreeg. Volgens de loodgieter kwam het bericht van een klant, die hulp nodig had. “Dat hij ’s avonds nog een werkje ging doen, dat leek ons normaal”, zeggen de zonen.

Speurders weten nu dat de loodgieter die avond eigenlijk naar Wanda V.R. ging in Zoersel, een vrouw met wie hij stiekem een relatie had.

Vermist

Zijn echtgenote merkte op maandagochtend dat Van der Heyden die nacht niet meer was thuis gekomen. Omdat ook zijn werkgever vroeg waar de loodgieter bleef, werd de politie ingeschakeld. “We konden hem niet bereiken. Dat was verontrustend, want normaal belde hij altijd binnen het kwartier terug”, zeggen zijn zonen.

Ondertussen zitten al zeven mensen in België en Nederland in de gevangenis. De speurders gaan ervan uit dat hij Wanda V.R. en haar nieuwe vriend dachten dat Van der Heyden steenrijk was. “Mogelijk hebben enkele mensen hem onder druk gezet, en heeft dit een verkeerde wending genomen”, zegt Gerry Van Loock van de Belgische federale politie.

Twee betrokkenen vertelden aan Nederlandse speurders dat het lichaam van de Belg met een kettingzaag in stukken werd gezaagd, en dat de lichaamsdelen daarna werden verbrand.

Toch is er nog veel onduidelijkheid voor de Belgische en Nederlandse speurders. Ze lanceren daarom een oproep tot getuigen. Ze willen weten of iemand de witte Peugeot Boxer van de loodgieter op maandag 3 juni heeft zien rijden in de buurt van Antwerpen. De bestelwagen werd onder meer gefilmd in Brecht, op de Antwerpse Binnensingel en in Schilde. Om 15.45 stak het voertuig de Nederlandse grens over.

Zonen vermiste loodgieter: “We willen de waarheid kennen, hoe gruwelijk die ook is”
De loodgieter zat niet achter het stuur van zijn bestelwagen Foto: VTM

Van der Heyden zat toen niet achter het stuur: de federale politie geeft nu voor het eerst beelden vrij die dat duidelijk maken. De auto werd mogelijk gevolgd door een zwarte VW Fox en een grijze VW Polo, allebei met Nederlandse nummerplaat.

LEES OOK. “ Zonen van verdachte leggen gedetailleerde getuigenis af over vermiste loodgieter: “Lichaam in stukken gesneden en verbrand” (+)

Alles wijst erop dat de Belg naar een woonwagenkamp in het Nederlandse Steenbergen werd gevoerd. “Zeker zijn we daar niet van”, aldus Van Loock. “We weten dat hij op 3 juni naar Nederland werd gebracht. We gaan er van uit dat hij op dat moment nog leefde, en dat hij daarna zich nog enkele dagen in de laadruimte van de bestelwagen bevond.”

De bestelwagen werd op 5 juni verkocht, en was toen leeg. Er werden sporen van bloed gevonden.

(Lees verder onder de foto)

Zonen vermiste loodgieter: “We willen de waarheid kennen, hoe gruwelijk die ook is”
Wie zag deze drie voertuigen? Foto: VTM

De Nederlandse politie hield dinsdagochtend opnieuw een huiszoeking in het bewuste woonwagenpark in Steenbergen, waar al eerder een loods werd doorzocht. Dit keer werd het huis doorzocht. “We zoeken naar vingerafdrukken, bloedsporen, DNA of schoenafdrukken”, aldus de Nederlandse politie. Er werden speurhonden ingezet.

Mortelkuip

De Belgische speurders zoeken getuigen die een specifieke mortelkuip verkocht zouden hebben aan de ontvoerders. “We doen een oproep naar Belgische of Nederlandse handelaars die in de eerste week van juni een elektrische zaag of een kettingzaag hebben gekocht, en een specie- of mortelkuip. We hebben aanwijzingen dat zijn lichaamsresten in zo’n kuip werden vervoerd.”

De speurders houden er ook rekening mee dat de stoffelijke resten van de Vlaamse loodgieter uiteindelijk in Nederland vanop een viaduct in het Schelde-Rijnkanaal werd gedumpt, of in het buitengebied van Steenbergen. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdagavond gezegd in het Nederlandse tv-programma Opsporing verzocht. Naar aanleiding van de uitzending kreeg de politie negen tips over de zaak binnen. De hoofdofficier van justitie in Breda heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de informatie die tot een oplossing leidt.

INFO

Wie meer info heeft, kan bellen naar de federale politie op 0800/30.300 of mailen naar opsporingen@police.belgium.eu

Door cel
AANGERADEN
Meest recent