Abonnee worden? Kies je leesformule

04/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Van aap tot varaan: 44 ton bushmeat in beslag genomen op Brusselse Airport

Ons land blijft een draaischijf voor de handel in bushmeat uit Afrika. Jaarlijks komt er zo’n 44 ton binnen via de luchthaven van Zaventem. Vaak gaat het om vlees van beschermde en met uitsterven bedreigde wilde dieren dat ook nog eens besmet is met allerlei virussen en bacteriën. Met risico’s voor mens en dier, maar ook voor de biodiversiteit in de Afrikaanse wouden.

De Belgische douane heeft in de eerste helft van dit jaar al een paar opmerkelijke vangsten gedaan. Zo werden op de luchthaven van Zaventem apenschedels uit Kinshasa ontdekt. Apenvlees, in dit geval apenschedels, wordt als bushmeat verkocht en als een delicatesse beschouwd.

Meer dan honderd deskundigen wisselden dinsdag in Brussel van gedachten over de problematiek. Want de invoer van vlees van wilde dieren houdt grote risico’s in voor mens, dier en milieu. “Eén van de studies in ons land omvatte het opsporen van micro-organismen. Er werden niet alleen bacteriën gedetecteerd die maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken, ook een stam van het Afrikaanse varkenspestvirus werd geïdentificeerd”, zegt de FOD Volksgezondheid.

Het WWF spreekt van een aanslag op de biodiversiteit en roept de Belgische overheid en de luchtvaartsector op om actief op te treden tegen dit fenomeen door de douanecontroles te versterken en het bewustzijn onder reizigers te vergroten.

Op de invoer van door de CITES-wet beschermde diersoorten staan in ons land administratieve sancties maar ook celstraffen van 6 maanden tot 5 jaar cel en/of boetes tot 400.000 euro. Ook kan wie betrapt wordt verplicht worden om de vernietigingskosten van het vlees te betalen. (tg)

AANGERADEN