Filip en Mathilde vieren huwelijksjubileum met zijn tweeën (en hun honden)

Foto: Koninklijk Paleis Brussel

Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun agenda vrij gehouden om in intieme kring hun twintigste huwelijksverjaardag te vieren. Het vorstenpaar doet woensdag geen publieke optredens. Ze sieren wel twee nieuwe foto’s die het koninklijk paleis ter gelegenheid van hun jubileum vrijgeeft.

“De koning moet nog steeds beschikbaar blijven wegens de politieke actualiteit en kan dus geen grootse dingen organiseren”, klinkt het in zijn entourage. “Maar hij neemt wel de tijd met de koningin om hun porseleinen jubileum te vieren.”

Ter gelegenheid daarvan publiceert het koninklijk paleis ook twee nieuwe foto’s van Filip en Mathilde, die twee weken geleden zijn genomen bij hen thuis, in de tuin van het kasteel van Laken. We zien hen tweeën, met op de achtergrond de koninklijke serres. Hun vier kinderen, Elisabeth (18), Gabriël (16), Emmanuel (14) en Eléonore (11), zijn niet mee op de foto gegaan.

Wél in beeld, op een tweede foto, komen hun twee honden, waarvan de witte de oudste is. Jeep is een West ã white terrier en was al geregeld te zien op tv-beelden en in fotosessies van het koninklijk gezin. De lichtbruine viervoeter is er later bijgekomen.

Filip en Mathilde vieren huwelijksjubileum met zijn tweeën (en hun honden)
Het koningspaar met de honden. Foto: Koninklijk Paleis Brussel

Jeep was er bijvoorbeeld bij toen Elisabeth vorig schooljaar het ouderlijke nest verliet, om in Wales te gaan studeren.

Filip en Mathilde vieren huwelijksjubileum met zijn tweeën (en hun honden)
Elisabeth, bij haar vertrek naar Wales, omringd door haar broers en zusje én hond Jeep. Foto: Koninklijk Paleis Brussel

De toenmalige prins Filip trouwde op 4 december 1999 met Mathilde d’Udekem d’Acoz, voordien een logopediste met een praktijk in Brussel. In hun tv-interview van vorige vrijdag op de Franstalige openbare omroep RTBF kregen ze de vraag hoe ze terugblikken op de voorbije twintig jaar.

LEES OOK. Filip onthult na twintig jaar opmerkelijk detail over huwelijk met Mathilde: “Mensen moeten dat weten” (+)

Die twintig jaar zijn voorbijgevlogen, aldus Mathilde. “Het leven is gevuld. We zijn er ons zelf niet altijd van bewust dat het al twintig jaar is. Er is zoveel gebeurd intussen: we hebben ons gezin gesticht, ons officieel leven is gevuld.”

Filip en Mathilde vieren huwelijksjubileum met zijn tweeën (en hun honden)
Mathilde, stralend op haar huwelijksdag in 1999. Foto: Photo News

Filip vulde aan: “Je kunt elke dag de balans van je leven maken. Ik maak de balans van mijn dag. Dat volstaat. Onze twintigste huwelijksverjaardag zullen we samen vieren: dat wordt onze balans. En dan denken we aan de volgende twintig jaar. We gaan de mensen om ons heen gelukkig blijven maken.”

LEES OOK. Van timide prinses tot stralende en zelfzekere koningin: twintig jaar geleden maakte ons land kennis met koningin Mathilde (+)

 

bekijk ook

Ons koningshuis van vroeger tot nu, hoe zit dat ook alweer in elkaar? Met deze video ben je meteen mee

 

20 jaar huwelijk koning Filip en koningin Mathilde: dat verliep zo

Koningspaar is 20 jaar getrouwd

Door Wim Dehandschutter