KMI geeft code geel voor gladde wegen: “Wees waakzaam”

Foto: shutterstock

Het KMI waarschuwt woensdagochtend voor gladheid. “Op veel plaatsen zal er sprake zijn van aanvriezende nevel of mist, met kans op riijmplekken”, zo luidt het. De waarschuwing (code geel) geldt zowat de hele ochtendspits, tot 10 uur.

Volgens het KMI betekent een code geel voor gladheid een moeilijke situatie voor voetgangers en fietsers. Ook het wegverkeer wordt vertraagd en kan gevaarlijk worden. “Wees dus waakzaam.”

KMI geeft code geel voor gladde wegen: “Wees waakzaam”
Foto: kmi

Weerbericht

Woensdag wordt het vaak zonnig, maar regionaal nog lage wolken en soms mistig. Maxima rond 4 à 5 graden. Er waait een zwakke veranderlijke of zuidoostelijke wind. In de nacht van woensdag op donderdag zijn er eerst brede opklaringen, later in de nacht ontstaan er opnieuw nevel, aanvriezende mist en lage wolken, vooral in Vlaanderen. De temperaturen dalen naar -5 graden in het zuidoosten van het land, 0 tot -2 graden in de meeste streken en +1 graden in het westen van het land. De zuidoostelijke wind waait zwak, in de Ardennen soms matig.

Ook op donderdag blijft het droog. In de ochtend is er kans op aanvriezende mistbanken. In de loop van de dag zullen enkele opklaringen verschijnen. De maxima liggen tussen 0 en 6 graden in het binnenland, afhankelijk van de opklaringen, tot 8 graden aan de kust. De zwakke wind neemt toe tot meestal matig uit zuidwestelijke richtingen.

Vrijdag neemt de zuidwestenwind verder toe tot matig tot vrij krachtig. Vanaf het westen bereikt een neerslagzone ons land. Het blijft daardoor zwaarbewolkt tot betrokken met regen of buien, of in Hoog-België aanvankelijk mogelijk tijdelijk eerst wat winterse neerslag. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 10 of 11 graden aan de kust.

Zaterdag zorgt een zwakke mobiele wig van hogedruk tijdelijk voor droger en rustiger weer. Het zou wel meestal bewolkt blijven, met nog kans op plaatselijke buien, de meeste in het oosten van het land. Hier en daar kunnen lage wolken het zicht beperken in de Ardennen. Maxima van 5 tot 10 graden. Een nieuwe regenzone bereikt zondag ons land. Het is bewolkt met vrij veel wind en vrij zacht met maxima tussen 4 en 10 graden.

Maandag moeten we rekening houden met buien en mogelijk nog vrij veel wind. Een donderslag is niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 2 en 9 graden. Dinsdag vaak bewolkt met enkele buien. Maxima rond 6 graden in het centrum.

Door mtm
AANGERADEN
Meest recent