10% van de Mechelse fietsers reed in november zonder licht

Foto: Dirk Vertommen

Mechelen -

De politie controleerde de afgelopen maand geregeld de verlichting van de fietsers in Mechelen. Daaruit blijkt dat een kleine 10% niet in orde was. Dat is veel minder dan de 25% die in oktober zonder verlichting fietste.

De politie Mechelen-Willebroek lanceerde de sensibiliseringsactie rond fietsverlichting begin november. Fietsers die niet in orde waren kregen niet alleen een boete, maar ook twee fietslichtjes om hun tweewieler meteen wettelijk in orde te brengen. In totaal werden er 1.260 fietsers gecontroleerd. 117 (9,3%) van hen bleken niet in orde. Dat is een stuk minder dan de 25% tijdens een fietscontrole in oktober.

“Mechelen trekt meer dan ooit de kaart van fietsstad”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Zo voerden we onder andere de fietszone in de binnenstad in. Maar we willen ook dat fietsers zich veilig in het verkeer begeven. Een sensibiliseringsactie waarbij niet alleen boetes, maar ook fietslichtjes worden uitgedeeld is daarbij een belangrijk middel. De cijfers van november zijn alvast hoopgevend. We hopen dat deze tendens kan voortgezet worden.”

“Daarom gaan wij ook in de nabije toekomst controles blijven uitvoeren”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande, die benadrukt dat niet alleen de wettelijk verplichte fietsverlichting, maar ook fluorescerend kledij tijdens deze donkere maanden zeker een aanrader is. Niet alleen voor fietsers, maar ook voor voetgangers.

Door svds
AANGERADEN