Donald Trump annuleert persconferentie en reageert op roddelende wereldleiders: “Trudeau is een hypocriet”

Donald Trump kan er niet mee lachen dat de Canadese premier Justin Trudeau achter zijn rug over hem roddelt met andere wereldleiders. “Trudeau is een hypocriet”, reageert de Amerikaanse president op een uitgelekte video van een roddelende Trudeau. Hij annuleert ook een geplande persconferentie.

gjs

Op de uitgelekte beelden was te zien hoe Trudeau het tegen de Franse president Macron, de Britse premier Boris Johnson, de Nederlandse premier Mark Rutte en prinses Anne over Trump had. “Hij was te laat omdat hij een persconferentie van 40 minuten gehouden heeft”, zei Trudeau, die daar duidelijk niet enthousiast over was.

LEES OOK. Betrapt: wereldleiders roddelen over Trump tijdens receptie (zonder de naam van de president te noemen)

Trump werd woensdag gevraagd naar de video en had daar niet veel goeds over te zeggen. Hij noemde Trudeau een “hypocriet”. Volgens de Amerikaanse president zijn de uitspraken van de Canadees een gevolg van de druk die de VS op Canada zet om financieel meer bij te dragen in de NAVO. “Hij zou meer moeten betalen dan hij nu doet”, zei Trump. “Ik kan me voorstellen dat hij daar niet blij mee is, maar het is zo.”

De Amerikaanse president kondigde woensdag ook aan dat de geplande persconferentie niet doorgaat. “Als de bijeenkomst van vandaag voorbij is, zal ik meteen terugkeren naar Washington. We zullen ter afsluiting van NAVO geen persconferentie geven, want we hebben er de voorbije twee dagen al zo veel gegeven”, schreef hij op Twitter.

LEES OOK

Nu in het nieuws