Er gebeuren steeds meer natuurrampen, zowel in arme als in rijke landen

Bron © BELGA

Foto: AFP

Japan, de Filipijnen en Duitsland zijn de landen die het afgelopen jaar het zwaarst getroffen zijn door extreme weersomstandigheden. Dat blijkt uit een rapport van de ngo Germanwatch, waaruit blijkt dat zowel arme als rijke landen getroffen worden.

In Japan zijn in 2018 door overstromingen veroorzaakt door hevige regens, twee hittegolven en de zwaarste tyfoon in 25 jaar honderden mensen om het leven gekomen en duizenden mensen hun woningen kwijtgeraakt, en is voor meer dan 35 miljard dollar aan schade veroorzaakt, aldus de ngo in zijn jaarlijkse klimaatrisico-index.

Door de cycloon Manghut zijn op de Filipijnen dan weer een kwart miljoen mensen ontheemd geraakt en waren er dodelijke modderstromen. In Duitsland waren er door een langdurige hittegolf in de zomer en de droogte 1.250 vroegtijdige overlijdens en was er, vooral in de landbouw, 5 miljard dollar aan schade.

Armste landen leden het meest

De index van Germanwatch toont ook aan dat zelfs de meest voortvarende economieën niet ontsnappen aan extreme weersomstandigheden, die versterkt worden door de opwarming van de Aarde. In de afgelopen twintig jaar waren het wel de armste landen die het meest hebben geleden, aldus het rapport. De laatste twintig jaar werden Puerto Rico, Myanmar en Haïti het ergst getroffen, vooral door stormen die steeds erger worden door de opwarming van het zeeoppervlak en de stijging van de zeespiegel.

De index neemt extreme weersomstandigheden in rekening, maar niet de tragere processen zoals de stijging van het zeeniveau.

Dinsdag maakten de Verenigde Naties nog bekend dat het voorbije decennium uitzonderlijk warm was en bijna zeker het warmste ooit geregistreerd.

Door gjs
AANGERADEN