Gestaakte derby STVV- Racing Genk wordt niet opnieuw gespeeld: “Bondsreglement niet nageleefd, maar feiten zijn heel ernstig”

Bron © BELGA

Foto: ISOSORT

De Limburgse derby tussen STVV en Genk van 28 september zal niet opnieuw worden gespeeld. De 3-3 stand die op het scorebord stond toen de match werd stilgelegd, is definitief. Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) woensdag beslist. Beide clubs worden ook gestraft met een boete, een match gedeeltelijk achter gesloten deuren en de verplichting om een sensibiliserende boodschap te verspreiden.

De Limburgse derby werd in de slotfase gestaakt bij een 3-3 tussenstand door wangedrag van beide supporterclans. KRC Genk stelde vast dat scheidsrechter Lawrence Visser en match delegate Jean-François Crucke de correcte procedure niet volgden toen ze beslisten om de Limburgse derby van 28 september te staken in de slotminuten. De veiligheids- en politieverantwoordelijke werden immers niet geraadpleegd. Dat bevestigden ze zelf, nadat ze waren opgeroepen als getuigen. Reden genoeg om het volledige tuchtdossier in de prullenmand te gooien, aldus Genk. STVV wisselde het geweer van schouder en schaarde zich bij de Limburgse rivaal. Volgens beide clubs gold enkel nog het FIFA-reglement en moest er een integrale replay plaatsvinden.

De Geschillencommissie Hoger Beroep kon niet anders dan KRC Genk gelijk te geven. “Het bondsreglement (artikel P813.232) is niet correct toegepast. En dus kunnen de bijzondere sancties voor het profvoetbal niet worden toegepast”, luidt het vonnis. Het gaat in deze om de sancties die bondsprocureur Kris Wagner had gevorderd, namelijk een aftrek van twee punten, replay achter gesloten deuren en volledige wedstrijd achter gesloten deuren. Toch vond de Geschillencommissie een manier om volledig reglementair alsnog een strenge straf op te leggen aan beide ploegen, zodat ze niet helemaal vrijuit gaan.

Gestaakte derby STVV- Racing Genk wordt niet opnieuw gespeeld: “Bondsreglement niet nageleefd, maar feiten zijn heel ernstig”
Lawrence Visser legde de wedstrijd stil Foto: JEFFREY GAENS

“Sanctie ondanks procedurefouten”

“De feiten zijn namelijk heel bedenkelijk en ernstig. Supporters van beide ploegen hebben zich schuldig gemaakt aan laakbaar en ontoelaatbaar gedrag. Elk feit (gooien van al dan niet gevulde bekers, flessen en aanstekers op het veld; het beschadigen of afbreken van installaties; ...) verantwoordt een sanctie. Bepaalde sancties (zoals voorzien in artikel B1919) kunnen wel opgelegd worden, zelfs als de procedure niet volledig correct werd toegepast. De scheidsrechter heeft immers terecht de wedstrijd stilgelegd om veiligheidsredenen, al gebeurde dat niet via de geëigende procedure. Daarom dienen sancties opgelegd te worden aan STVV en aan KRC Genk.

De disciplinaire procedure omtrent de Limburgse derby op Stayen werd verspreid over twee zittingen gehouden. De gevorderde straffen waren niet min: twee punten aftrek, een replay achter gesloten deuren, een match achter gesloten deuren en de maximumboete van 5.000 euro. Genk en STVV pleitten voor een integrale replay, zonder andere straffen, omdat de correcte procedure niet werd gevolgd. De Geschillencommissie Hoger Beroep hield het na lang beraad in het midden.

STVV, Genk en het Bondsparket kunnen nog in beroep gaan tegen de sanctie. Dat gebeurt dan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

Door Joost Marynissen
AANGERADEN