Marc de Bel haalt uit: “Stop met auteurs te subsidiëren die de kinderen niet lezen”

Foto: credit

Marc de Bel (65) wil dringend op de koffie bij Cultuurminister Jan Jambon (N-VA). Volgens de jeugdauteur moet er meer geïnvesteerd worden in auteurs die kinderen wel graag lezen in plaats van schrijvers die “literair hoogstaand” werk maken.

De Bel doet zijn uithaal in een open brief aan de minister nadat dinsdag de resultaten bekendraakten van het internationale PISA-onderzoek. Daaruit blijkt dat de leesvaardigheid van vijftienjarigen sinds het begin van de metingen in 2000 stelselmatig is achteruitgegaan en dat Vlaamse jongeren van alle deelnemende landen het minst plezier halen uit een boek.

Het stoort De Bel dat de Vlaamse overheid auteurs promoot en subsidieert omdat ze “literair hoogstaand” zijn en van wie de boeken door de jongeren totaal niet graag gelezen werden en worden. In plaats van schrijvers die boeken schrijven die kinderen wel met veel plezier lezen.” Het gevolg volgens De Bel? Ontlezing in plaats van leesplezier.

Auteurs kunnen nu jaarlijks een werkbeurs aanvragen van Literatuur Vlaanderen – het vroegere Vlaams Fonds voor de Letteren – die varieert van 5.200 tot 20.800 euro. “Wij proberen een zo breed mogelijk aanbod aan auteurs te ondersteunen”, zegt waarnemend directeur Lara Rogiers. “Wij volgen wel niet volledig de markt en de lezers, dus ik kan enig begrip opbrengen voor wat De Bel zegt. Aan de andere kant: die beurzen dienen net om literaire kwaliteit te helpen ontwikkelen. Daarvoor krijgen wij steun van het ministerie van Cultuur.”

Daarnaast ondersteunt Literatuur Vlaanderen ook auteurs die lezingen geven in scholen en bibliotheken. Zo’n zevenhonderd auteurs doen daar een beroep op. Ook Marc de Bel krijgt zo volgens de organisatie 100 euro per lezing. Dat is natuurlijk peanuts in vergelijking met de werkbeurzen. “Maar als het gaat om jongeren zin geven in lezen, dan zijn die auteurslezingen cruciaal”, zegt Rogiers. Al vindt De Bel ook in dat systeem dat “die zwaar gesubsidieerde auteurs die niemand leest” het best wegblijven van scholen.

Cultuurminister Jambon wilde gisteren geen standpunt innemen, maar volgens zijn woordvoerder is De Bel “altijd welkom om eens te praten”.

Door jvde
AANGERADEN
Meest recent