Abonnee worden? Kies je leesformule

05/12/2019 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Nu het geld binnen is, kan NewB zijn banklicentie aanvragen.  BELGA

NewB heeft 35 miljoen binnen

De coöperatieve NewB heeft de beoogde 35 miljoen euro binnen, met dank aan 71.162 investeerders. Daarmee is de voorwaarde om een banklicentie te kunnen aanvragen ruimschoots gehaald.

Tegen februari-maart 2020 zou duidelijk moeten zijn of NewB een banklicentie krijgt van de Europese Centrale Bank. De aanvraag zit momenteel bij de Nationale Bank van België. Mochten de plannen toch nog mislukken, krijgt iedereen die aan de kapitaalronde deelnam, zijn geld terug, belooft NewB. Zet de ECB wel het licht op groen, dan hoopt de coöperatieve rond mei de bankactiviteiten te kunnen opstarten. In een eerste fase zou de bank zich alleen op particulieren richten, met zichtrekeningen, spaarrekeningen en leningen op middellange termijn. Nadien zouden gelijkaardige producten volgen voor ngo’s, verenigingen en kleine ondernemingen, alsook beleggingsfondsen. In zijn businessplan gaat NewB onder meer uit van 108.000 zichtrekeningen tegen eind 2024 en 35.000 spaarrekeningen. Het verwacht de eerste jaren verlieslatend te blijven.

NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een “ethische en duurzame bank” te worden. “Het doel van NewB is eenvoudige en transparante bankdiensten aan te bieden die de beginselen van duurzaamheid en ethiek naleven”, aldus het prospectus. (krs, blg)

Hoofdpunten