Klimaatopwarming heeft opmerkelijk effect op vogels: ze krimpen en krijgen grotere spanwijdte

De klimaatopwarming heeft een bijzonder effect op de vogels: ze krimpen en krijgen een grotere spanwijdte. Dat blijkt uit onderzoek bij meer dan 70.000 vogels door wetenschappers van de universiteit van Michigan.

De onderzoekers bestudeerden 70.716 vogels van 52 soorten die gedurende 40 jaar verzameld werden nadat ze gestorven waren door tegen gebouwen te vliegen in Chicago en Illinois. De eerste studie van die grootte is belangrijk om te begrijpen hoe dieren zich aanpassen aan de verandering van het klimaat.

“We hebben geconcludeerd dat al die vogelsoorten kleiner worden”, zegt Brian Weeks, assistent een de universiteit van Michigan en de belangrijkste auteur van de studie, bij BBC. “Het gaat om heel verschillende soorten, maar ze reageren allemaal op gelijkaardige wijze. Het is schokkend hoe consistent ze zijn.”

Naast dat krimpen wordt de spanwijdte van die vogels ook groter. Dat lijkt een evolutionaire verandering, want kleine vogels met grote spanwijdte lijken de grootste kans te maken om te overleven.

Morfologie

Weeks vindt dat onderzoeken die tot dusver gedaan zijn te veel focussen op de geografische effecten van klimaatverandering en de impact op bijvoorbeeld migratie en geboortes. Dit onderzoek bewijst dat de morfologie van het lichaam een cruciaal derde aspect is.

“Het is moeilijk om te begrijpen hoe vogelsoorten zullen aanpassen zonder al die zaken in overweging te nemen”, klinkt het.

Door gjs
AANGERADEN