1,3 miljoen euro besparingen in OCMW-rusthuizen: dit zijn de maatregelen

Foto: Pol De Wilde - Corelio

Gent -

De organisatie van de warme maaltijden is niet het enige waarop wordt bespaard in de OCMW-rusthuizen. Een reeks andere maatregelen, zoals een lichte verhoging van het aantal bedden, moet een besparing van 1,37 miljoen euro opleveren. “Maar de impact op het personeel is minimaal”, zegt voorzitter Rudy Coddens (SP.A).

Vanaf eind volgend jaar eten alle bewoners van de Gentse OCMW-rusthuizen maaltijden die zijn klaargemaakt in één centrale keuken, schreef De Gentenaar dinsdag. Dat krijgt forse kritiek van oppositiepartij PVDA. “Wij vinden dit absoluut geen goed idee”, zegt gemeenteraadslid Sonja Welvaert, die in de bevoegde commissie van de gemeenteraad vroeg hoeveel de nieuwe maatregel oplevert en of er nog wordt bespaard.

“Het gaat om een besparing van 550.000 euro”, zei voorzitter Coddens die PVDA verweet “onrespectvol” oppositie te voeren. “Maar de mensen zullen nog altijd vers eten hebben. Hun biefstukske wordt nog altijd ter plekke gebakken door een kok. De kwaliteit gaat niet achteruit. Meer zelfs, de maaltijdbeleving wordt groter. Het eten wordt niet meer opgediend op ‘ziekenhuisplateaus’, maar opgeschept aan tafel. ”

Nog besparingen

Maar de centralisering van de keuken blijkt niet de enige besparing. In totaal wil het OCMW zo’n 1,37 miljoen euro bezuinigen. Andere maatregelen zijn:

  • De zorggraad in de rusthuizen wordt geleidelijk opgetrokken van het huidige gemiddelde van 87 naar 90 procent. Het percentage bewoners dat nood heeft aan veel ondersteuning wordt dus groter. Een besparing van 350.000 euro tegen 2025.
  • Het aantal bedden wordt licht opgetrokken in twee rusthuizen. Een bezuiniging van 470.000 euro. Het gaat om veertien extra bedden die zullen worden gespreid over De Liberteyt in Wondelgem en De Zonnebloem in Zwijnaarde. “Dat zal heel weinig impact hebben”, aldus Coddens. “Per schijf van zestig bewoners moet je bijvoorbeeld één nachtdienst hebben. In De Liberteyt zijn er 124 plaatsen en moeten we dus ’s nachts drie personeelsleden inschakelen. Maar eigenlijk kunnen daar nog plaatsen bij.”
  • De barprijzen en prijzen voor kapper en pedicure worden herzien.

Tekort

Waarom wordt er gesnoeid? Het OCMW wilde de rusthuisprijzen dit jaar met 5 euro per dag verhogen. Maar dat voorstel werd afgevoerd na tegenstand van PVDA. De prijsstijging was volgens Coddens nodig omdat de tarieven sinds 2009 niet meer zijn aangepast. De Stad investeert vijf miljoen euro in publieke zorg. Maar de kosten van de OCMW-woonzorgcentra swingen de pan uit. Vorig jaar bedroeg het tekort al 4,4 miljoen euro. De hogere dagprijs moest dat met 1,1 miljoen euro terugdringen.

“We hebben naar alternatieven gezocht om de prijs niet te moeten verhogen”, aldus Coddens. “Alternatieven waarbij we de kwaliteit niet verlagen, waarbij de impact op het personeel minimaal is en waarbij het draagvlak in evenwicht is.”

Door Tuly Salumu
AANGERADEN
Meest recent