Italiaanse Vijfsterrenbeweging beschuldigd van datadiefstal via Facebook

Bron © BELGA

Davide Casaleggio Foto: AP

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging heeft clandestiene middelen gebruikt, gelijkaardig aan die van Cambridge Analytica, om massaal data te verzamelen van potentiële kiezers bij de verkiezingen in 2013 en 2014.

De M5S gebruikte een Facebook-app die ontwikkeld werd door Casaleggio Associati, een schimmig internetbedrijf dat de online infrastructuur van de partij beheert. De app was in de markt gezet als een manier om de M5S te steunen. Maar in werkelijkheid kon Casaleggio Associati zo toegang krijgen tot de persoonlijke data van de gebruikers en van die gebruikers hun Facebook-vrienden.

Bij de verzamelde data zijn e-mail- en thuisadressen, telefoonnummers, belastingcodes en politieke en religieuze overtuigingen. “Casaleggio stal persoonlijke data van Facebook-gebruikers drie jaar voor Cambridge Analytica dat deed”, schreef de website. Ze citeerde een vroeger staflid van Casaleggio, Marco Canestrari.

Casaleggio Associati wordt geleid door Davide Casaleggio, de zoon van M5S-medeoprichter Gianroberto.

Cambridge Analytica

Casaleggio Associati ontkent dat het op dezelfde manier als Cambridge Analytica tewerk ging. Het bedrijf zei dat gebruikers hun data vrijwillig hadden gedeeld. Cambridge Analytica, een consultancybedrijf uit Londen, ging overkop nadat in 2018 was gebleken dat het onwettig verkregen Facebook-data aan politieke campagnes had bezorgd in verschillende landen. Zo konden die de publieke opinie manipuleren, onder meer bij het brexit-referendum.

De app werd gelanceerd voor de parlementsverkiezingen in 2013, toen M5S doorbrak op nationaal niveau. M5S haalde toen 25 procent van de stemmen. Bij de Europese verkiezingen in 2014 werd de app opnieuw gebruikt. Momenteel is ze niet langer actief.

Door jvh
AANGERADEN