Jambon wil dat btw op nieuwbouw weer verlaagd wordt

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil dat de volgende federale regering het btw-percentage op nieuwbouw weer verlaagt naar 6 procent. Dat zei hij donderdag op een lunch van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector.

In het regeerakkoord roept de Vlaamse regering het federale niveau al op om het btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw te veralgemenen. Nu breidt Jambon dat uit naar alle nieuwbouw. “Momenteel is het financiële verschil tussen de aankoop van een woning en een nieuwbouwwoning te groot. Dat heeft grotendeels te maken met de btw”, zei hij donderdag. “In afwachting van confederale hervormingen, vraagt mijn regering aan de federale overheid om dit tarief zo snel mogelijk te hervormen. Wat ons betreft moet het naar 6 procent, eventueel enkel voor de buitenschil.”

Jambon beloofde de sector ook een ondernemingsvriendelijker klimaat. “Het is een uitdrukkelijk speerpunt van deze regering om de vergunningsprocedures vlotter te laten verlopen. Dat moet meer ten dienste worden gesteld van een gunstig investeringsklimaat. Bevoegd minister Zuhal Demir gaat op korte termijn een procedure opstarten voor de aanwerving van bijkomende bestuursrechters en personeel. Daar zijn middelen voor voorzien.”

“Ik zoek geen applaus bij Greta Thunberg, maar bij de Vlaamse ondernemers”

Jambon gaf de vastgoedsector toelichting bij de klimaatambitie van de nieuwe Vlaamse regering. Die heeft immers een grote invloed op de sector, onder meer via energienormen en via de ruimtelijke ordening. “Wij hebben echt wel klimaatambities, maar wereldwijd zijn wij verantwoordelijk voor 0,3 procent van de uitstoot”, aldus Jambon. “We kunnen draconische maatregelen nemen, maar ik denk niet dat dat globaal iets betekent.”

Daarom wil de minister-president eerder inzetten op het exporteren van de Vlaamse technologie. “Als wij onze technologie wereldwijd uitdragen naar de grote vervuilers, winnen we twee keer. Het is goed voor onze economie en voor de wereldwijde uitstoot. Maar als je ervoor kiest om de mensen schuldcomplexen aan te praten en plat te belasten, is het een lose-lose. De bedrijven zullen gewoon elders gaan produceren waar de normen veel lager zijn.”

Jambon vindt het ook oneerlijk dat de ‘goede leerlingen’ even veel CO2-reductie moeten behalen als de ‘slechte’: “Wie het al goed deed, moet nog beter doen.” Achteraf verduidelijkt hij dat hij niet wil afdingen op de huidige doelstellingen. “Daar gaat toch niets aan veranderen. Het is maar een vaststelling”, aldus Jambon. “Ik zoek geen applaus bij Greta Thunberg en zo, maar wel bij de ondernemers in Vlaanderen.”

Teleurstelling bij sector

De sector reageert tevreden op de uitspraken van de N-VA’er, maar is ook teleurgesteld. Onder meer omdat de nieuwe regering de verplichte energetische renovatie na verkoop heeft afgevoerd. “We hebben het onder andere aan de verplichting van de EPC-score te danken dat we een kwalitatief woningbestand hebben”, zegt voorzitter Serge Fautré. “Een verplichte renovatie zou geen slechte zaak zijn.”

Jambon en zijn regering willen vrijdag het klimaatbeleid verduidelijken in een nieuw klimaatplan. Daarin zou een alternatief voor de verplichte renovatie worden opgenomen.

Door jvh
AANGERADEN