Democraten zetten door: Pelosi vraagt om akte van beschuldiging tegen president Trump

Bron © BELGA

Nancy Pelosi Foto: EPA-EFE

Nancy Pelosi, de leider van de Democratische fractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vraagt om de opstelling van een akte van beschuldiging tegen president Trump. De Democraten zetten dus door met hun impeachment-procedure tegen de president.

“De president laat ons geen andere keuze dan handelen, want hij heeft opnieuw geprobeerd onze verkiezingen te corrumperen voor zijn eigen gewin”, zei Pelosi in een korte verklaring. “Ik vraag de voorzitter (van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden Jerry Nadler, red.) vandaag om te beginnen met het opstellen van de artikelen van de inbeschuldigingstelling.”

Het opstellen van de artikels voor een ‘impeachment’ is een voorwaarde voor een latere stemming in de plenaire vergadering van het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Als een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden de ‘impeachment’ steunt - en dat lijkt waarschijnlijk - verschuift het dossier naar de Senaat, waar het dan tot een soort proces komt. Aangezien de Republikeinen daar een meerderheid hebben, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat hij daar veroordeeld en afgezet wordt.

De Democraten beschuldigen Trump van machtsmisbruik en obstructie van het afzettingsonderzoek, dat sinds september in het Congres loopt.

Reactie Trump

“Als jullie me in beschuldiging willen stellen, doe het dan nu en doe het snel”, zo tweette het staatshoofd, “zodat we een rechtvaardig proces krijgen in de Senaat en ons land weer aan de slag kan gaan.”

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent