Informateur Paul Magnette praat weer met CD&V, N-VA ontkent dat het uitnodiging kreeg

Paul Magnette Foto: ISOPIX

Informateur Paul Magnette (PS) praat donderdag weer met CD&V, dat meldt VRT NWS. N-VA ontkent dan weer dat de partij een uitnodiging voor een gesprek gekregen zou hebben.

Magnette leek de afgelopen dagen en weken vooral te werken richting een paarsgroene coalitie. Dus met socialisten, liberalen en groenen, maar zonder CD&V en N-VA. Zeer tot ongenoegen van die laatste twee partijen, die de PS-voorzitter verweten zijn boekje als informateur te buiten te gaan. CD&V en N-VA namen dan maar Open VLD onder vuur, als zou die partij te makkelijk meegaan in een “linkse” coalitievorming. Een gelekte nota die de liberalen moest overhalen om in een paarsgroene regering te stappen, werd bijvoorbeeld “hallucinant” genoemd.

LEES OOK. Informateur Magnette roept paars-groene partijen vanavond samen: vijf scenario’s voor begroting op tafel (+)

Nu zou Magnette CD&V en haar Waalse tegenhanger CDH toch opnieuw uitgenodigd hebben voor (aparte) gesprekken donderdagavond, die volgens CDH-politica Catherine Fonck in ‘Villa Politica’ “over de informateursnota en de begroting” moeten gaan. CDH beschikt over vijf zetels in de Kamer, en zou zo een welgekomen aanvulling zijn op de zeer krappe meerderheid van 76 zetels van paars-groen. Ook DéFI, goed voor twee Kamerzetels, had woensdag al afzonderlijk een gesprek met Magnette.

Volgens Servais Verherstraeten (CD&V) dateert het laatste gesprek van Magnette met zijn partij al van 15 november. De Kamerfractieleider hoopt naar eigen zeggen dat koning Filip maandag, wanneer Magnette verslag uitbrengt, N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette in een “duobaan” het veld in stuurt.

Volgens VRT NWS kreeg ook N-VA een uitnodiging voor een gesprek, maar dat wordt door de partij ontkend.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent