Honderdduizenden Fransen komen op straat tegen pensioenhervorming, rellen in Parijs

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

In Frankrijk zijn donderdag honderdduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de geplande pensioenhervorming van president Macron. In Parijs alleen al waren er volgens vakbond CGT een kwart miljoen betogers. Elders in het land telden de ordediensten 510.000 manifestanten. Op de meeste plaatsen verliep het protest vreedzaam, maar in Parijs draaide het wel uit op rellen.

De sfeer in de hoofdstad was gespannen, doordat een groep van honderden militante jongeren, in het zwart gekleed en gemaskerd, vernielingen aanrichtten. Tientallen gemaskerde individuen, volgens de Franse zender BFMtv radicale jongeren, sloegen in de buurt van de Place de la Republique ruiten in en gooiden een aanhangwagen omver. De politie - massaal aanwezig met zo’n 6.000 manschappen - zette traangas in en begon mensen op te pakken. In de vooravond waren al meer dan 80 mensen opgepakt.

Ook de klimaatactivisten van Extinction Rebellion lieten donderdag van zich horen, in het kader van het pensioenprotest. In heel Frankrijk hebben ze naar eigen zeggen duizenden elektrische steps lamgelegd. In Parijs en Lyon alleen al werden zowat 3.600 steps gesaboteerd door de QR-code onleesbaar te maken.

LEES OOK. Valt Frankrijk opnieuw weken stil? Fransen komen massaal op straat voor pensioenen, maar Macron lijkt het zich niet aan te trekken (+)

Ondanks de incidenten dankte premier Edouard Philippe de vakbonden voor “de goede organisatie”. President Emmanuel Macron wil voorlopig echter niet buigen en liet verstaan zijn hervorming voort te zetten, “in overleg”. Volgende week zou Philippe met meer details komen. Er is nog onderhandelingsmarge, verzekerde een woordvoerder van de regering.

Momenteel zijn er in Frankrijk 42 verschillende pensioenstelsels, terwijl de regering naar één uniform systeem met punten wil. Dat is volgens de regering rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen.

Door jvh