UGent distantieert zich “uitdrukkelijk” van seksistische uitspraken Jeff Hoeyberghs

Bron © BELGA

Studenten van de UGent protesteerden woensdag al tegen de uitspraken van Hoeyberghs Foto: rr

Gent -

De UGent distantieert zich uitdrukkelijk van seksistische uitspraken van plastische chirurg Jeff Hoeyberghs tijdens een lezing van studentenvereniging KVHV woensdagavond. “Ze gaan flagrant in tegen onze waarden en tegen het beleid en de acties waarmee onze universiteit aan die waarden uitdrukking geeft”, zegt rector Rik Van de Walle.

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV gaf de plastische chirurg uit Maaseik een reeks seksistische opmerkingen, die op sociale media tot verontwaardiging hebben geleid. Zo zouden vrouwen niet geschikt zijn als wetenschapper en zorgen kinderen van alleenstaande moeders voor problemen. “Daarmee zitten de gevangenissen, de psychiatrische instellingen en de afkickcentra vol.” Wie succesvol wil zijn, moet volgens de man een goede relatie met zijn vader hebben, “anders zal je er niet in slagen.”

Hoeyberghs omschrijft ook een ontmoeting met een vrouwelijke student die naar de nadelen van borstvergroting vroeg. “Wetenschappers zijn meestal mannen. Bij vrouwen komen daar steeds emoties tussen”, klinkt het.

De plastische chirurg vervolgt dat hij bij wetenschappelijke ontmoetingen vrouwelijke collega’s onderbreekt. “Dit is een wetenschappelijke meeting. Jij ziet vandaag dit en morgen ‘ziet ge ze vliegen’, daar doen wij niet aan mee”, parafraseert hij zichzelf.

LEES OOK. Studenten betogen tegen lezing bekende plastisch chirurg: “Geen seksisme aan UGent”

UGent distantieert zich van uitspraken

UGent-rector Rik Van de Walle “begrijpt de verontwaardiging” en beklemtoont dat de uitspraken “op geen enkele manier met de Universiteit Gent in verband gebracht kunnen worden.” Als erkende studentenvereniging kan het KVHV gebruik maken van auditoria voor dit soort lezingen.

Maar de uitspraken vallen bij de universitaire top niet goed. “In dit geval lijdt het niet de minste twijfel - en ik wens het om die reden nogmaals te benadrukken - dat de provocerende uitspraken waarmee de studentenvereniging publiciteit voor haar evenement lijkt te willen oogsten, louter en alleen voor rekening van de betrokkene zijn en volkomen haaks staan op de diversiteitsvisie van de UGent.”

Door jvh
AANGERADEN