Groen licht voor Delhaize, maar Sint-Annakerk zelf “blijft eigendom van de Gentenaars”

Foto: fvv

Gent -

De Sint-Annakerk wordt niet verkocht, maar in erfpacht gegeven aan Delhaize voor 99 jaar. Dat heeft het Gentse stadsbestuur donderdag beslist. De supermarktketen betaalt daarvoor 30.000 euro per jaar. De plannen voor een buurtwinkel, restaurant en wijnbar in de kerk krijgen groen licht.

Het Gentse schepencollege heeft donderdagochtend haar zegen gegeven voor een erfpachtovereenkomst voor de Sint-Annakerk. De overeenkomst wordt afgesloten met Delimmo, de vastgoedpoot van Delhaize.

De supermarktketen mag het kerkgebouw voor 99 jaar gebruiken, tegen 30.000 euro per jaar. Dat bedrag wordt wel gekoppeld aan de index, en zal dus elk jaar lichtjes toenemen.

Dat betekent dat de veelbesproken plannen van Delhaize om een buurtwinkel, wijnbar en restaurant te installeren in de beschermde kerk door kunnen gaan.

Huurovereenkomst

Erfpacht is een soort van huurovereenkomst, voor een lange termijn. Delhaize wordt geen eigenaar van de Sint-Annakerk. Het gebouw blijft op papier in handen van de Stad Gent. Maar de supermarktketen krijgt wel voor 99 jaar het volle gebruik van de kerk.

De beslissing om de kerk in erfpacht te geven heeft gevolgen. Zo moet Delhaize het gebouwen ‘als een goede huisvader’ beheren en onderhouden. In theorie moet ze over 99 jaar, in het jaar 2119, wanneer de overeenkomst afloopt, het gebouw in de oorspronkelijke staat terug overdragen aan de Stad.

“De Sint-Annakerk blijft eigendom van de Gentenaars. Dat vonden wij belangrijk”, zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling.

LEES OOK: Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”

Verbreken

Als er iets mis zou lopen, zoals een faillissement, kan een erfpachtovereenkomst ook verbroken worden, al is dat een zware juridische beslissing. Delhaize heeft als ‘erfpachtnemer’ ook de nodige rechten op het gebouw.

De overeenkomst is nog niet ondertekend. Het laatste woord is aan de gemeenteraad van december. Geeft die haar goedkeuring, dan kan de deal worden ondertekend en mag Delhaize starten met plannen opmaken.

IN DETAIL: dit zijn de plannen van Delhaize met de Sint-Annakerk

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent