Van het Vrijheidsbeeld tot de piramides: 76 jaar oude Spitfire vliegt de wereld rond

© Ant Upton /eyevine

Een Spitfire is donderdag in het Verenigd Koninkrijk geland na rond de wereld te zijn gevlogen. Een primeur voor het legendarische gevechtsvliegtuig, beroemd van de Slag om Engeland van 1940. Het zilverkleurige vliegtuig landde in Goodwood, lands de zuidkust van Engeland, precies vier maanden nadat het op 5 augustus opgestegen was voor zijn grote reis.

jvh

Het 76 jaar oude en gedemilitariseerde toestel legde een tocht van 27.000 mijl (43.500 kilometer) af over een dertigtal landen. Het werd bestuurd door de Britse piloten Steve Brooks (58) en Matt Jones (45). Jones bestuurde het toestel tijdens het laatste stuk, van het Nederlandse Lelystad naar Engeland.

Tijdens de reis vloog de Spitfire boven het Vrijheidsbeeld in New York en de piramides in Egypte. Het vloog de Atlantische Oceaan over via de eilandengroep Faeröer en Reykjavik, passeerde langs Groenland en vloog boven de afgelegen gebieden van het noorden van Canada.

In de Verenigde Staten moesten de piloten twee dagen halt houden aan een ranch in Texas, na een probleem met de temperatuursonde. Het toestel bevond zich ook in Japan op het moment van de tyfoons.

Met de reis rond de wereld wilden Brooks en Jones hulde brengen aan zij die het vliegtuig ontworpen, gebouwd en bestuurd hebben en een oproep doen om de vrijheid te koesteren. Van de zowat 20.000 Spitfires die gebouwd werden, zijn er nog minder dan 250 over, waarvan een 50-tal in staat is om te vliegen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten