AC Milan en AS Roma bannen Italiaanse krant Corriere dello Sport

Bron © BELGA

Foto: AP

Journalisten van de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport zijn tot het einde van het jaar niet meer welkom op de trainingscomplexen van AC Milan en AS Roma. Beide voetbalclubs reageren daarmee op het artikel van vrijdag in die krant waarin de kop “Black Friday” prijkt bij het openingsverhaal over de aanstaande topper tussen Inter Milaan en AS Roma. Daarbij prijken foto’s van de donkere spelers Romelu Lukaku en Chris Smalling.

LEES OOK. Hetze in Italië rond krantenkop Corriere dello Sport

Het artikel, volgens de krant onschuldig bedoeld, kreeg meteen al veel kritiek. Fare, de Europese beweging die zich inzet om discriminatie in het voetbal te bestrijden, vindt dat de kop racisme voedt. Inter en AS Roma namen meteen afstand van de kop en keerden zich op social media tegen racisme. “Voetbal is passie, cultuur en broederschap. We zijn en blijven tegen elke vorm van discriminatie”, twitterde Inter.

Maar nota bene stadgenoot AC Milaan en AS Roma gaan nu verder. In een statement verklaren beide clubs journalisten van de krant te weren. “Wij vinden dat spelers, clubs en media naast elkaar moeten staan in de strijd tegen racisme. We moeten allemaal zorgvuldig zijn in de woorden die we kiezen en de boodschap die we afgeven”, melden ze in een verklaring. “In antwoord op het bewuste artikel hebben Milan en Roma besloten de Corriere dello Sport te bannen van onze trainingscomplexen voor de rest van het jaar, terwijl onze spelers in die periode geen interviews zullen geven aan deze krant. Omdat we begrepen hebben dat de krant eigenlijk juist een anti-racisme boodschap wilde uitdragen, geldt deze maatregel slechts voor deze maand.”

Volgens de Corriere is de kop “Black Friday” tot gif gemaakt door moralisten. “Het was bedoeld als lof voor verschil.”

Rode Duivel Lukaku zei nooit eerder “zo’n domme kop” boven een artikel te hebben gezien. Smalling noemde de kop “verkeerd en bijzonder ongevoelig”. De Engelse verdediger hoopt dat de journalisten inzien wat voor impact hun woorden kunnen hebben. .

Door Joost Marynissen
AANGERADEN