Koppel schuldig bevonden aan roofmoord op gepensioneerde leerkracht: “Hun geldbron dreigde op te drogen”

Bron © BELGA

Bart Goossens en Natasja De Paepe Foto: Jan Van der Perre

Essen / Antwerpen -

Natasja De Paepe (39) en Bart Goossens (37) uit Essen zijn door een Antwerpse assisenjury donderdag schuldig bevonden aan de roofmoord op de gepensioneerde leerkracht Frank Serruys (62) uit Antwerpen. De volksjury vond het bewezen dat Goossens het slachtoffer in de nacht van 12 op 13 juni 2017 met excessief geweld om het leven had gebracht voor zijn geld en dat De Paepe mededader was.

Goossens en De Paepe zaten aan de grond en hadden voortdurend geld nodig om hun drugs- en alcoholverslaving te financieren. Serruys was een belangrijke geldbron voor hen. De Paepe had hem in het voorjaar van 2017 leren kennen in de psychiatrie. Het slachtoffer had zich over haar ontfermd en steunde haar financieel. Toen De Paepe begin juni 2017 een relatie met Goossens begon, profiteerde hij mee van de vrijgevigheid van Serruys.

“Slachtoffer begon zich te verzetten”

“Maar hun geldbron dreigde op te drogen, want het slachtoffer begon zich te verzetten. Kort voor de feiten had hij aan zijn huisarts te kennen gegeven dat hij de woning van De Paepe wilde verlaten, omdat hij de samenwoonst met hun drieën problematisch vond”, stelde de jury.

De beschuldigden ontkenden dat ze Serruys gedood hadden voor zijn geld. Wat hen betrof, was er geen sprake van roofmoord, maar de jury dacht daar anders over. “Door het slachtoffer te doden, konden ze zonder verzet zijn geld stelen”, klonk het in de motivering.

Ontkenning

Goossens voerde geen betwisting over de doodslag. Hij bekende dat hij Serruys een trap tegen de borst en een slag in het gezicht had gegeven. Daarna had hij hem eerst proberen te versmoren met een kussen om vervolgens zijn scheenbeen tegen de keel van het slachtoffer te duwen tot hij dood was.

De Paepe had iedere betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer ontkend, maar de jury vond haar schuldig als mededader. “Hoewel ze zelf geen materiële handelingen stelde die tot de dood van het slachtoffer leidden, moet haar gedrag wel als noodzakelijke hulp worden beschouwd. Haar niet handelen was een aanmoediging en een goedkeuring voor Goossens. Ze spoorde hem bovendien ook actief aan door te zeggen dat hij gelijk had en dat het Serruys zijn eigen schuld was.”

Lichaam gedumpt

Ze hadden het lichaam van het slachtoffer gedumpt vlak over de Nederlandse grens, waar het op 14 juni 2017 werd aangetroffen. Aangezien hij geen identiteitsdocumenten op zich had, duurde het even voor het lichaam geïdentificeerd kon worden.

De beschuldigden stalen intussen spullen uit het appartement van het slachtoffer en haalden meer dan 10.000 euro van zijn rekening met de bankkaart die ze van hem gestolen hadden. Aangezien De Paepe de code kende of minstens wist dat er in zijn portefeuille een kaartje stak met de code, had zij volgens de jury een cruciale rol gespeeld bij de diefstal. Wellicht hadden ze nog meer geld afgehaald, als De Paepe niet op 19 juni 2017 door de politie verhoord werd over de verdwijning van Serruys.

Vrijdag wordt hun straf bepaald. De maximumstraf voor roofmoord is de levenslange opsluiting.

Door jvh
AANGERADEN