Oude Markt in Leuven verboden terrein voor vijf herrieschoppers

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: dkr

Leuven -

Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) heeft donderdag de eerste rode kaarten uitgedeeld voor het betreden van de Oude Markt in Leuven. De twijfelachtige primeur van het plaatsverbod geldt voor vijf personen, die recentelijk meer dan eens herrie schopten in het uitgaansmilieu.

Het stadsbestuur en de lokale politie van Leuven beslisten twee maanden geleden om een plaatsverbod voor de Oude Markt in te stellen om het geweld op het plein tegen te gaan. Agressie op de centrale locatie van het Leuvense uitgaansleven is een oud zeer, maar de jongste maanden namen gewelddadige incidenten onrustwekkend toe. Onlangs nog hielden drie inspecteurs van de Leuvense politie een werkonbekwaamheid over aan een nachtelijke interventie.

Het eerste pleinverbod werd uitgereikt aan vijf personen. “Ik kreeg op mijn bureau vijf dossiers van mensen die vanaf nu geweigerd zullen worden op de Oude Markt”, zegt Rodouani. “Het gaat om amokmakers die meermaals en herhaaldelijk betrokken waren bij vechtpartijen.”

De burgemeester betwijfelt of de herrieschoppers het verbod zullen negeren. “Ze zijn te bekend bij de politiediensten. Als ze toch nog op de Oude Markt verschijnen en gefilmd worden door een camera of herkend worden door de politie, dan riskeren ze een zware geldboete en een celstraf.”

De politie gaat de volgende dagen en weken extra alert zijn. Het verbod geldt ook voor de zijstraten van de Oude Markt. Het is nog niet bekend hoe lang het verbod zal gelden.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent