Patrick Lefevere zal niet slechter worden van zijn pensioen: “Alles wat ik doe is perfect legaal. Je had toch niks anders verwacht?”

Patricl Lefevere. Foto: Inge Kinnet

Patrick Lefevere (64) had woensdagavond nieuws te melden: op 1 februari volgend jaar gaat hij met pensioen. Het einde van een tijdperk? Niet echt, want hij blijft gewoon werken zoals hij dat nu doet. “Ik krijg er al de hele dag vragen over”, aldus Lefevere. “Ben ik de enige in België die met pensioen gaat misschien? We hebben vandaag een personeelsfeest dat al lang geleden gepland was. Maar iedereen vraagt naar mijn plannen. Ik heb er dan maar gelijk mijn pensioenfeest van gemaakt.” (lacht)

LEES OOK. Is het voordelig om na je pensioen te blijven werken? En doe je dat best als zelfstandige of als werknemer?

In de praktijk zal er volgend jaar weinig tot niks veranderen. Lefevere blijft doen wat hij tot op heden deed: “lucht verkopen”, zoals hij het zelf omschrijft. Zijn pensioen is “louter een administratieve verandering.” Concreet zal Lefevere niet langer via een BVBA voor Deceuninck-Quick Step werken, maar wel als zelfstandige. “Ik mag onbeperkt bijverdienen. Ik had het vorig jaar al kunnen doen, maar we zitten In België al met een begrotingstekort, dat straks 12 miljard bedraagt. Ik heb toen een geste gedaan.”

Op pensioen gaan en tegelijk blijven doorwerken zoals je dat voordien deed: kan dat eigenlijk wel? “Ja”, zegt Caroline Deiteren, coördinator sociaal beleid bij Unizo. “De pensioenleeftijd voor een zelfstandige ligt op 65 jaar. Daarna mag die, net als een werknemer, onbeperkt bijverdienen. Omdat zelfstandigen na hun pensioen een lagere sociale bijdrage moeten betalen, houden ze van die extra inkomsten meer over dan voordien.”

Lefevere zal dus niet slechter worden van zijn pensioen. “Alles wat ik doe, is perfect legaal”, besluit hij. “Je had toch niks anders verwacht?”

Door jpdv, cs
AANGERADEN