Koen Geens (CD&V): N-VA moet een kans krijgen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

CD&V blijft erbij dat N-VA een kans moet krijgen in de federale formatie. Dat heeft CD&V-onderhandelaar Koen Geens vrijdag gezegd in ‘De ochtend’ op Radio 1. Geens had donderdagavond nog een gesprek met formateur Paul Magnette (PS). Die wil een paars-groene formatie beginnen, eventueel met CD&V en/of CDH erbij. Geens zegt echter dat CD&V die bocht niet kan maken. “Voor de stabiliteit van het land is het belangrijk dat er een meerderheid aan Vlaamse kant is.”

CD&V heeft het moeilijk met zowel de inhoud van de nota van informateur Magnette als met de manier waarop de informatieronde is verlopen. Het laatste overlegmoment met Magnette voor dat van donderdag dateert al van 15 november. Intussen zijn er gesprekken geweest tussen de paars-groene partijen afzonderlijk en CD&V heeft onderweg niet alle nota’s ontvangen. “We hebben ook nooit met meerdere partijen rond de tafel gezeten. Ik ben altijd aangewezen op wat anderen over anderen zeggen”, zei Geens.

Wat de inhoud betreft, beantwoordt wat nu op tafel ligt niet aan de verwachtingen van CD&V, zei Geens. Dat het parlement vrij zou zijn in ethische dossiers valt niet goed bij de christendemocraten – CD&V wil dat binnen de regering bespreken – en ook over de begroting is CD&V “diep ongerust”.

LEES OOK. Helft van Open VLD komt in opstand, maar Rutten gaat vol voor paars-groen

Geens sluit geen enkele coalitiepiste uit, maar vindt dat N-VA alsnog de kans moet krijgen een opdracht te kunnen uitvoeren in de regeringsvorming. Voor de stabiliteit van het land is het volgens hem belangrijk dat er een meerderheid is aan Vlaamse kant.

CD&V voelt zich ook “een beetje in snelheid gepakt”, zei Geens, “op een cruciaal moment voor onze partij”. Hij doelt daarmee op de voorzittersverkiezingen. Vrijdagavond is de nieuwe CD&V-voorzitter bekend. Volgens de vicepremier zal die voorzitter hetzelfde standpunt vertolken. Daarover heeft de partijtop donderdagavond overlegd met de twee resterende kandidaten, Sammy Mahdi en Joachim Coens.

AANGERADEN