Stien Vanhoutte kan geen potten breken in Kazachstan, ambitieus Belgisch project leeft op hoop: “We zitten op schema”

Bron © BELGA

Foto: Instagram

Stien Vanhoutte heeft zich op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden snelschaatsen in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan niet kunnen verbeteren. Vanhoutte bleef in het Alau ijspaleis 83 honderdsten van een seconde boven haar beste tijd op de 1.000 meter.

Met 1:19.76 eindigde de 23-jarige Vanhoutte vrijdag in de B-groep als zestiende. De schaatsnieuweling hield vijf schaatssters achter zich. De overwinning ging naar de Russin Elizabeta Kazelina (1:15.94), voor de Amerikaanse Kim Goetz (1:17.14) en de Canadese Béatrice Lamarche (1:17.19).

In haar rit tegen Hanna Nifantova uit Wit-Rusland (1.19.28) kon Vanhoutte het tempo van het eerste gedeelte niet vasthouden. Het verval in de laatste ronde bedroeg vier seconden.

Hoop voor ploegenachtervolging

In de trainingsuren stond de min of meer van een zware blessure herstelde Sandrine Tas op het ijs. “Voor de tweede keer”, laat bondscoach Ferre Spruyt weten. “We bekijken het stap voor stap, maar momenteel ziet het ernaar uit dat we in Japan op de teamachtervolging gaan starten.” Volgende week gaan de wereldbekerwedstrijden door in de olympische hal van Nagano. Tas, een van de drie rijdsters van de ploegachtervolging, heeft zes weken niet kunnen schaatsen door een enkelblessure.

“In Nagano rijden, is het doel”, zegt Tas. “Voorlopig zitten we op schema. Maar ik probeer nog steeds dag per dag te kijken. Vandaag had ik wat meer last dan gisteren, wat normaal is natuurlijk . Maar je weet nooit hoe de voet reageert op meerdere dagen schaatsen. Ik word hier goed begeleid en we evalueren elke dag wat kan en wat niet. Maar ik ben blij terug te kunnen schaatsen.”

LEES OOK. Komt er dan toch nog schot in ambitieus Belgisch project en olympische droom? “Het ziet er goed uit”

Naast de 1.000 meter voor vrouwen stonden op de openingsdag de 500 meter voor mannen en de 5.000 meter voor vrouwen op het programma. Daaraan deden geen Belgische schaatsers mee. Zaterdag wordt de eerste internationale tien kilometer van het seizoen gereden. Op die ‘marathon’ (25 ronden) verschijnt Bart Swings aan de start. Mathias Vosté schaatst de 1.000 meter en Vanhoutte de 500 meter.

Door Vincent Van Genechten
    AANGERADEN