IN KAART. Dit zijn de gevaarlijkste kruispunten in uw regio: 314 locaties op de zwarte lijst

De Vlaamse overheid heeft een nieuwe lijst opgemaakt van kruispunten waar de meeste ongevallen gebeuren. Bedoeling is om die 314 kruispunten zo snel mogelijk aan te pakken.

De overheid werkt sinds vorig jaar met een ‘dynamische lijst’, telkens gebaseerd op ongevallendata van drie jaar. Vorig jaar stonden er nog 212 punten op, nu zijn het er al 314. Dat komt omdat ongevallen met voetgangers, fietsers en bromfietsers voortaan zwaarder meetellen. Elk kruispunt krijgt ook een ‘prioriteitsscore’: hoe hoger die ligt, hoe dringender de heraanleg is.

Bekijk hier de zwarte punten in jouw regio:

Zwarte punten wegwerken

“We zouden de drempelwaarde kunnen veranderen om wat minder punten in de lijst op te nemen en zo de hoge werklast te voorkomen. Maar ik vind dat we ten volle moeten inzetten op het doen afnemen van het aantal verkeersslachtoffers”, zegt Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). “Ik zal de administratie vragen hier zo veel mogelijk werk van te maken en zo veel mogelijk zwarte punten snel weg te werken.” De Vlaamse regering maakte daar trouwens ook meer middelen voor vrij.

LEES OOK. Fietsersbond pleit voor ‘quick wins’ om gevaarlijke punten weg te werken

AANGERADEN