Langverwacht Klimaatplan van Zuhal Demir niet goedgekeurd op Vlaamse ministerraad: “Ik ga niet naar Madrid zonder plan”

Bron © BELGA

Zuhal Demir Foto: Photo News

De Vlaamse regering heeft een geplande persconferentie over haar Energie- en Klimaatplan donderdagnamiddag in allerijl afgeblazen. “Er zijn bijkomende berekeningen nodig”, klinkt het bij de woordvoerder van minister-president Jan Jambon (N-VA). Zijn partijgenote en minister van Energie Zuhal Demir laat dan weer verstaan dat ze niet naar de klimaatconferentie in Madrid wil afreizen zonder goedgekeurd plan.

Demir hoopte haar plan vrijdag te laten goedkeuren op de Vlaamse ministerraad, maar dat lukte niet. Volgens Demir blijft de regering vasthouden aan de ambitie om de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent te verminderen tegen 2030. “Die doelstelling is ambitieus”, aldus Demir. “Maar de rekening moet gewoon kloppen. We moeten een ambitieus klimaatplan hebben, maar de factuur mag niet doorgeschoven worden naar de mensen. Ik wil niet dat onze welvaart in het gedrang gebracht wordt.”

Volgens Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister-president Jambon, zijn er dan ook extra berekeningen nodig. “We willen zeker zijn over de cijfers. Het heeft geen zin om te zeggen Met die maatregelen gaan we zoveel CO2-reductie bereiken als we daar niet zeker van zijn”, klinkt het.

Waar het schoentje precies knelt, is onduidelijk. Toch maakt Demir zich sterk dat de nieuwe berekeningen dit weekend nog gemaakt kunnen worden, en dat ze maandag dus toch nog met een goedgekeurd plan naar de VN-klimaatconferentie in Madrid kan vertrekken. “Want ik ga niet zonder klimaatplan naar daar”, zegt Demir.

LEES OOK. Klimaatminister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’, maar is dat echt zo “ecologisch” als ze beweert? (+)

Dit weekend zullen experts de extra berekeningen uitvoeren. Maandag komt de regering dan opnieuw samen. “Ik hoop dat er dan witte rook komt”, aldus Demir. Volgens de N-VA-minister is er binnen de regering geen onenigheid over de doelstelling op zich.

De tijd dringt dan ook. België moet voor januari een plan voorleggen bij de Europese Commissie waarin wordt uitgelegd hoe ons land de Europese klimaatdoelstellingen denkt te zullen halen. Daarvoor moeten de klimaatplannen van alle deelstaten uiteraard bekend zijn.

Groen: “Dit is puur amateurisme, en onverantwoord”

Groen-fractieleider Björn Rzoska noemt het uitstel in een reactie “puur amateurisme, en onverantwoord”. “Klimaat is de grootste uitdaging waar we als samenleving voor staan. Op dit moment halen we geen enkele doelstelling, terwijl een stevig en sociaal klimaatbeleid alleen maar winnaars heeft.”

“Wat een afgang”, tweet ook Groen-parlementslid Mieke Schauvliege. “Al weken belooft Zuhal Demir een realistisch maar ambitieus klimaatplan. Wat blijkt? Het plan klopt niet. Nog 48 uur om het te doen kloppen. Excelleren mijn voeten.”

PVDA: “Nieuw dieptepunt”

“We wisten al dat de regering-Jambon geen enkele ambitie had om een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid te voeren. Nu blijkt ze zelfs niet in staat om ook maar het begin van een plan op tafel te leggen”, klinkt het fel bij PVDA-fractieleider Jos D’Haese. “Na de subsidies voor vervuilende multinationals en het planepoolen van onze klimaatminister is dit een nieuw dieptepunt.”

Door jvh
AANGERADEN