Honderden Algerijnen protesteren tegen verkiezingen

Bron © BELGA

Foto: AFP

In de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn vrijdag honderden mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de presidentsverkiezingen van volgende week. Ze willen een omverwerping van het regime.

Sinds midden februari al vinden elke dinsdag en vrijdag antiregeringsprotesten plaats. Die zorgden ervoor dat in april president Abdelaziz Bouteflika moest opstappen. Vanaf dan bleven de demonstranten op straat komen, om het vertrek van de politici rond Bouteflika te eisen vooraleer er verkiezingen gehouden worden.

Donderdag waarschuwde Amnesty International dat de protesten in Algerije de afgelopen weken hard neergeslagen werden. Tientallen activisten werden gearresteerd, en betogingen werden met geweld uiteengedreven.

De politici zelf verdedigen de plannen om presidentsverkiezingen te organiseren volgende week donderdag. Die vinden ze nodig om de impasse in het land te doorbreken. Aan de stembusgang doen vijf kandidaten mee die Bouteflika willen opvolgen. Die laatste was gedurende twee decennia aan de macht.

Door jvh
AANGERADEN