Wontergem krijgt molensteenmonument naast Lucien Buysse

  • De initiatiefnemers voor het molensteenmonument in Wontergem.
Deinze / Nevele - Van de 15de tot de 19de eeuw pronkte een houten korenwindmolen in de Dentergemstraat in Wontergem. Na een brand in 1892 besloten de toenmalige eigenaars, de gezusters Lauwers, de molen niet te herstellen en in 1917 werd de romp gesloopt. In 2018 schonken Marc en Jozef Dewulf, na de verkoop van hun melkerij Sint-Macharius, de steen van de vroegere molen, die sinds lang in hun tuin lag, aan het stadsbestuur. Die werd tijdelijk ondergebracht in de loods van de technische dienst. Om dit relict echter terug in de openbaarheid te brengen, wordt de steen deel van een monument naast dat van tourwinnaar Lucien Buysse, de bekendste inwoner van Wontergem. Dat gebeurt in samenwerking met de geschiedkundige kring Dunsa en VTI Deinze.

“Op de Molenkouter, de huidige Dentergemstraat, in Wontergem prijkte sinds de 15de eeuw een houten korenwindmolen. Halfweg de 19de eeuw werd ze vervangen door een stenen stellingmolen om graan te malen en olie te slaan. In november 1892 werd de molen echter geteisterd door een brand. Alleen de romp bleef overeind. Deze werd in 1917 gesloopt. In 2018 schonk de familie Marc en Jozef Dewulf de molensteen van ca. 3 ton, die reeds lang in hun tuin lag, aan het stadsbestuur van Deinze. De basalten steen werd opgegraven en tijdelijk ondergebracht in de loods van de technische dienst”, vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor erfgoed.

Lucien Buysse (1892-1980), wielrenner en inwoner van Wontergem, won in 1926 de Ronde van Frankrijk. Als eerbetoon werd hij vereeuwigd in een monument aan de Sint-Agneskerk in Wontergem. Omdat hij ook nog in de molen van Wontergem heeft gewerkt als molenaarsknecht, besliste het stadsbestuur om de molensteen een definitieve plaats te geven naast het Lucien Buysse monument. Met de medewerking van van VTI Deinze, wordt de molensteen omgevormd tot een picknicktafel, ideaal als rustplaats voor de vele fietsers die langs het Lucien Buysse monument passeren. De locatie van de molensteen is uiteraard ook gekozen, omdat de molen van Wontergem zich vroeger in de nabije omgeving bevond. 

‘Het ontwerp van de picknicktafel plaatst de molensteen schuin, opdat zo weinig mogelijk water op de steen zou blijven liggen. De tafel, bestaande uit hout, heeft de vorm van een molenwiek. De bankjes en de tafelpoot worden uitgewerkt in cortenstaal en meer uitleg over het monument wordt in de tafelpoot uitgefreesd,’ vertelt Gilbert Persijn, één van de drijvende krachten achter het project. ‘Zo verschaffen we de geïnteresseerde passant informatie over het verleden van de deelgemeente Wontergem en houden we de identiteit van de gemeente levendig.’

‘Hoewel het idee voor het monument vanuit de werkgroep rond de molensteen ontstond, ligt de praktische uitwerking volledig in de handen van de leerlingen van het VTI Deinze: dit is een mooi project voor zijn afdeling mechanica (laswerk), afdeling hout (picknicktafel) en afdeling bouw (fundering). Zo betrekken we jongeren bij het verleden van onze stad en worden zij op die manier ook een beetje erfgoedambassadeurs’, vult Sam Heyerick, directeur van VTI Deinze aan.

‘Voor de historische informatie konden we andermaal rekenen op de geschiedkundige kring Dunsa en zijn voorzitter Morgan De Dapper. Het was een boeiend voortraject en we kijken uit naar de realisatie van het molensteenmonument rond Wontergemkermis in mei 2020. Een ideale start van een mooi fietsseizoen,’ besluit Lieven Tack van het initiatiefnemend comité.

Meer info over en foto's van de molen van Wontergem vind je hier.

Door Eddy Lefevre
AANGERADEN