Italiaanse regering dreigt na drie maanden al te bezwijken

Bron © BELGA

Giuseppe Conte Foto: REUTERS

De drie maanden oude Italiaanse regering onder premier Giuseppe Conte staat onder druk. Dat blijkt uit verschillende uitlatingen van de afgelopen dagen. De regering, een ongemakkelijke coalitie van voormalig gezworen vijanden, de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratisch Partito Democratico, hangt volgens voormalig premier én regeringslid Matteo Renzi nog met haken en ogen aan elkaar.

“Tot vorige week gaf ik deze regering 95 procent kans om niet te vallen, nu is dat nog 50 procent”, zo liet Renzi zich donderdag ontvallen op televisiezender La7. “Als het zo doorgaat, bestaat de kans dat we naar verkiezingen gaan. Want binnen de regering wordt over werkelijk alles gebakkeleid”. Renzi leidt de groep Italia Viva, een splintergroep van de PD, die hij in september verliet.

M5S-leider en minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio nuanceerde meteen de woorden van Renzi: “We willen de regering niet omverwerpen. Anders waren we er niet ingestapt”, zo zei hij vrijdag aan radiozender Radio Capital.

Door jvh
AANGERADEN