Merkel bezoekt voor het eerst Auschwitz: "We mogen nooit vergeten en ook niet relativeren"

Bron © The Guardian

De herinnering aan de nazimisdaden blijft onlosmakelijk verbonden met de Duitse identiteit, zo heeft bondskanselier Angela Merkel vrijdag benadrukt tijdens haar eerste bezoek aan Auschwitz, op een moment dat extreemrechts in Duitsland deze herinneringscultuur ter discussie stelt. "Aan de misdaden herinneren, de daders benoemen en de slachtoffers waardig gedenken is een verantwoordelijkheid die nooit ophoudt. Dat kan men niet van de hand doen," zei Merkel.

Het is volgens haar dezer dagen nodig dit duidelijk te zeggen. Want er zijn vandaag weer meer aanvallen op de liberale democratie, terwijl racisme, haat alsook antisemitisme toenemen. “We dulden geen antisemitisme”, zei Merkel. Auschwitz herinnert ons daar dagelijks aan.

We moeten volgens de bondskanselier ingaan tegen hen die haat tegen mensen van een ander geloof aanwakkeren. “We mogen nooit vergeten, men mag er geen streep onder trekken en ook niet relativeren”, zei ze tijdens haar bezoek naar aanleiding van het tienjarige bestaan van de stichting Auschwitz-Birkenau, die zich voor de conservering van de gedenkplaatsen op het terrein van het voormalige concentratie- en vernietigingskamp inzet.

 

bekijk ook

 

Angela Merkel gaat net voor speech tegen de vlakte: “Had de trap niet gezien”

Video: Nieuwsblad

Door jvh, tact
AANGERADEN