Rechter tegen beklaagde: “Objection? U kijkt te veel naar Suits op Netflix”

Olha P. maakte een onuitwisbare indruk... achter het beklaagdenbankje. Foto: jhm

Kortrijk -

Een 28-jarige Oekraïense vrouw die al jaren in Kortrijk woont riskeert 40 maanden cel voor de grootschalige oplichting met namaak gsm’s.

De vrouw staat terecht voor 28 feiten van oplichting en 29 feiten van het aanbieden van namaak gsm’s en tablets van Samsung, Lenovo, Apple en Huawei. Ze pleegde de feiten tussen juli 2015 en september 2016. Zelf kocht ze de toestellen wellicht aan via AliExpress en verkocht ze het door op tweedehandssites als nieuwe toestellen, voor een lagere prijs. “Er zijn minstens 29 slachtoffers, maar allicht veel meer”, sprak de procureur. “Zo vonden we drie Samsungs aan met hetzelfde IMEI-nummer die na contact met de providers aan meer dan 250 toestellen behoorde. Ze sprak met haar slachtoffers af aan het station van Kortrijk en droeg een blonde pruik. Die merkten thuis op dat verschillende functies niet werkten waarna ze in een herstelpunt de valsheid ontdekten. Ik vorder 40 maanden cel en 10.000 euro boete.” Olha P. riskeert ook 10.000 euro winst te moeten terugbetalen.

Amerikaanse tussenkomsten

Olha P. maakte een erg opvallende indruk. Vol vuur, in het Engels en strak in een pakje verdedigde ze zichzelf, niet voor maar achter de beklaagdenbank. Ze liet daarbij de ene na de andere juridische term rollen als was ze een volleerde advocate. Maar ze gedroeg zich ook erg arrogant, en onderbrak meermaals luidkeels de andere advocaten, procureur en rechter. Toen die haar een vraag stelde veerde ze weer recht: “Objection sir” De rechter kreeg het op zijn heupen. “Objection? Ik stel u een gewone vraag. Ik heb de indruk dat u te veel naar Suits op Netflix kijkt mevrouw. Met uw Amerikaanse tussenkomsten altijd. Dit is hier een Belgische rechtbank en hier geldt het Angelsaksisch recht.”

De vrouw wil overigens de vrijspraak, want naar eigen zeggen wist ze niet dat het namaak was. Drie burgerlijke partijen eisen hun geld terug. Vonnis op 17 januari.

Door jhm
AANGERADEN