Dampoort vierde gevaarlijkste kruispunt van Vlaanderen

Foto: fvv

Gent -

Twee kruispunten van de R40 staan in de top zes van een nieuwe ‘zwarte lijst’ met de gevaarlijkste kruispunten van Vlaanderen: de Dampoort (plaats 4) en de Heuvelpoort (plaats 6). Voor beide punten is beterschap op korte termijn niet in zicht.

Maar drie kruispunten in Vlaanderen scoren slechter dan de Dampoort op de vernieuwde ‘zwarte lijst’ van de Vlaamse regering: twee op de A12 in Aartselaar en eentje in Turnhout. De Dampoort krijgt de vierde slechtste score. De Heuvelpoort de zesde.

Mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) maakte de nieuwe lijst met gevaarlijke kruispunten vrijdag bekend. 314 Vlaamse kruispunten werden gerangschikt, onder meer op basis van het aantal ongevallen met fietsers en voetgangers. Bedoeling is om de kruispunten “zo snel mogelijk” aan te pakken, klinkt het bij minister Peeters.

Illusie

Al lijkt dat voor de twee Gentse top tien-vermeldingen voorlopig een illusie. Voor de Dampoort heeft het Gentse stadsbestuur plannen voor een tunnel onder de rotonde, maar is er geen geld. De Vlaamse regering nam de Dampoort voorlopig ook niet op in haar planning.

Voor de Heuvelpoort ziet het er iets beter uit, al zal het ook hier nog jaren duren vooraleer er ingegrepen wordt. Er liggen plannen klaar, onder meer met een tunnel onder de Heuvelpoort, maar die zijn gekoppeld aan de aanleg van een nieuwe tramlijn. Lijn 7 zou tussen Dampoort en Gent-Sint-Pieters moeten rijden, via de Heuvelpoort. Die tramlijn staat wél in het Vlaamse regeerakkoord.

Op de ‘zwarte lijst’ staan in totaal 28 Gentse kruispunten. Ook de Land van Waaslaan, het kruispunt aan de Brico in Wondelgem en de Sint-Lievenspoort scoren slecht. Niet minder dan tien kruispunten van de stadsring R40 duiken op in de lijst.

Dit zijn de vijf gevaarlijkste kruispunten op wegen van het Vlaamse gewest in Gent

  1. Dampoort (op de R40)
  2. Heuvelpoort (op de R40)
  3. Land van Waaslaan (aan de Pilorijstraat)
  4. Industrieweg – Zeeschipstraat (op de R4)
  5. Sint-Lievenspoort (op de R40)

IN KAART. Dit zijn de gevaarlijkste kruispunten in uw regio: 314 locaties op de zwarte lijst

Door Bert Staes
AANGERADEN