Britse diplomate stapt op: “Niet langer halve waarheden verkopen voor regering die ik niet vertrouw”

Bron © BELGA

Het ontslag van de topdiplomate komt op een slecht moment voor Brits premier Boris Johnson. Foto: AFP

De Britse diplomate Alexandra Hall Hall stapt op omdat ze niet langer “halve waarheden kan verkopen namens een regering die ze niet vertrouwt”. Dat bericht nieuwszender CNN vrijdag. De Amerikaanse nieuwszender kon de ontslagbrief van de diplomate inkijken.

Britse diplomate stapt op: “Niet langer halve waarheden verkopen voor regering die ik niet vertrouw”
Alexandra Hall Hall Foto: gov.uk

Hall Hall leidde tot voor kort de Brexit-cel op de ambassade in Washington. Haar ontslag komt er een week voor de Britse parlementsverkiezingen. In de brief schrijft Hall Hall onder andere dat ze alsmaar meer verbijsterd raakte over de vragen aan Britse ambtenaren, om boodschappen over Brexit te brengen die niet “volledig eerlijk” zijn.

Volgens de diplomate heeft de terughoudendheid van de Britse toppolitici om het publiek eerlijk te informeren over de Brexit, en de gevolgen ervan, de geloofwaardigheid van Britse diplomaten in het buitenland ondermijnd. Haar positie was “persoonlijk ondraaglijk” en “professioneel onhoudbaar” geworden. “Onze job om democratie en de rechtsstaat te bevorderen wordt zoveel moeilijker gemaakt als duidelijk is dat we die kernwaarden thuis zelf niet naleven”, aldus de diplomate.

Zij beklemtoont in haar brief, die wijdverspreid werd binnen de Britse diplomatie, dat haar ontslag niets te doen heeft met “voor of tegen Brexit zijn”, het is wel een manier om de frustratie duidelijk te maken over hoe het Brexit-beleid wordt uitgevoerd. Ze beklemtoont dat haar ontslag niet gemotiveerd werd door persoonlijke overtuigingen over de uitkomst van Brexit, en dat ze de positie van Brexit-adviseur in 2018 enthousiast had aanvaard.

Slecht moment

Het nieuws van Hall Halls ontslag komt op een gevoelig moment voor premier Boris Johnson. In de peilingen had hij een grote voorsprong, maar de laatste weken is die geslonken. In het Conservatieve kamp is daardoor zenuwachtigheid ontstaan over nieuwe incidenten die zijn voorsprong verder kunnen doen verkleinen. Vrijdag nog riep oud-premier John Major, partijgenoot van Johnson, op om tegen Johnson te stemmen.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent