Zelfde pak, zelfde das maar voor de rest stonden Johnson en Corbyn lijnrecht tegenover elkaar in laatste debat

Minder dan een week voor de verkiezingen gingen Tory-leider Boris Johnson en Labour-leider Jeremy Corbyn vrijdag met elkaar in debat op de BBC. Ze deden dat met vragen uit het publiek. Opvallend: de twee heren waren haast identiek gekleed: blauw pak, wit hemd, rode das. Voor de rest konden ze niet meer verschillend zijn.

Volgende week donderdag is ofwel Boris Johnson (Conservatieven) of Jeremy Corbyn (Labour) de nieuwe eerste minister van Groot-Brittannië. Middels een toss werd beslist wie in hun laatste debat eerst een minuut kreeg om zijn basisstelling toe te lichten. Labour-leider Jeremy Corbyn won. Hij sprak het woord Brexit nooit uit. Corbyn sprak over meer hulp voor de armen, niemand achter laten en daarvoor de belastingen voor sommigen wat verhogen.

Johnson kwam dan: “Over een week hebben we de kans dit land eindelijk weer vooruit te duwen. Maar laat ons eerst Brexit doen.”

Brexit, hoe lang nog?

Toen kwamen de vragen uit het publiek. Die waren heel direct: Wanneer zijn we eindelijk van die Brexit af? Corbyn antwoordde niet direct. Hij zei alleen dat hij over drie maanden een nieuwe deal met Europa wil.

Zelfde pak, zelfde das maar voor de rest stonden Johnson en Corbyn lijnrecht tegenover elkaar in laatste debat
Foto: AFP

Boris Johnson, zei dat hij de frustratie van de bevolking begrijpt. Dan viel hij meteen Corbyn aan: Hoe kan je een nieuwe deal met Brussel onderhandelen als jouw partij niet gelooft in Brexit? Kijk naar ons: wij hebben een hele mooie deal met Europa. Wie voor Labour stemt, kiest voor jarenlang onderhandelingen met Europa.

Deal met VS

Corbyn sloeg meteen terug. “Boris Johnson toetert al zo lang dat hij een nieuwe deal met de VS wil. Wel, ik zeg jullie, er zal minstens zeven jaar nodig zijn eer hij die deal kan sluiten.”

Johnson bracht de discussie weer naar Brexit en weer sloeg hij op diezelfde nagel: ik heb een hele mooie deal met Europa, jij hebt niets.

Corbyn verlegde de discussie meteen naar Noord-Ierland, dat zal schade ondervinden wanneer Groot-Brittannië uit Europa stapt. Iets wat Boris Johnson altijd heeft ontkend. Johnson sloeg terug: “Ah, jij moet niet praten over Noord-Ierland, je hebt zelfs nooit het vredesproces daar gesteund.”

Genoeg Brexit. Tijd voor hét probleem van Groot-Brittannië: het immense tekort aan verpleegsters. Wat ga je eraan doen? vroeg een verpleegster in opleiding. Boris Johnson was duidelijk: “We gaan 50.000 extra verpleegsters aanwerven.”

Je verkoopt ons land aan de Amerikanen

Jeremy Corbyn herinnerde er fijntjes aan dat het verpleegstertekort er is gekomen door de besparingen van de Tory’s. Johnson beet terug: “Er staan miljarden klaar om in ons land te worden geïnvesteerd eenmaal de Brexit erdoor is. Laat ons dat eerst doen.”

Corbyn sneerde dan weer naar Johnson en de deal die hij tracht te sluiten met de VS. “De Amerikanen willen hier investeren in de gezondheidszorg. Jij verkoopt onze gezondheidszorg aan de Amerikanen.”

Veiligheid

Na de aanslag op London Bridge van vorige week staat veiligheid weer helemaal bovenaan de agenda. Hoe gaan jullie onze veiligheid garanderen? vroeg het publiek. Johnson zei hij zich al zeer lang ergert aan korte straffen en voorwaardelijke vrijlating. “Mensen moet heel hun straf uitzitten.”

Corbyn replikeerde: “Alle gevangenen komen vroeg of laat vrij. Laat ons meer inzetten op begeleiding in de gevangenissen. En vooral: laat ons inzetten op meer politie, waarop de conservatieven ook zo ferm hebben bespaard.”

Zelfde pak, zelfde das maar voor de rest stonden Johnson en Corbyn lijnrecht tegenover elkaar in laatste debat
Foto: afp
Door Paul Demeyer
AANGERADEN