Sioen vult Opera voor benefietconcert: “Ik moest niets uitleggen, iedereen begreep de noodzaak hiervan”

Sioen: “De maatregelen van de Vlaamse regering frustreren me enorm, maar ik kan die frustratie nu ombuigen tot iets positiefs.” Foto: fvv

Gent -

Raymond van het Groenewoud, Guy Swinnen: het zijn niet de minste muzikanten die Sioen heeft weten te strikken voor zijn benefietconcert van zaterdag. “Het is alsof het Vlaamse regeerakkoord ons alleen nog dichter bij elkaar heeft gebracht.”

Frederik Sioen is niet aan zijn proefstuk wat benefietconcerten betreft. In 2006 was hij samen met Arno en Tom Barman de drijvende kracht achter 0110, een muziekfestival vóór verdraagzaamheid en tegen racisme.

“In mijn muziek heeft altijd al engagement gezeten”, vertelt de Gentse muzikant. “Dat is nu niet anders. Toen ik deze zomer bij Victoria Deluxe een filmpje opnam voor de vzw Een Hart Voor Vluchtelingen, leerde ik de enthou­sias­te vrijwilligers daar kennen, waarop ik hen aanbood om met de Zuid-Afrikaanse muzikanten van ons project Sioen plays Graceland te komen optreden en de opbrengst volledig naar de vzw te laten stromen.”

Klein idee wordt groot

“Aanvankelijk had ik een optreden in De Olijfboom (het centrum van de vzw in de Forelstraat, nvdr.) in gedachten, maar via de Cultuurdienst van de Stad Gent kreeg ik plots de kans om het concert in de Opera te houden. Daar is plaats voor zo’n 950 man, waardoor mijn kleine idee plots iets groots werd.”

En dan was het nog maar begonnen. Tussen al zijn andere projecten door is Sioen al sinds augustus bezig om de muzikale avond in elkaar te boksen, met hulp van Gilles Vandecaveye-Pinoy, ook een muzikant.

Gevarieerde muziekmix

“De Zuid-Afrikanen zijn ondertussen naar huis, maar ik wou er een grootse avond van maken waardoor iedereen zich aangesproken zou voelen, over de grenzen van muziekgenres heen. Het is dus een gevarieerde mix geworden om trots op te zijn. Er is Iraanse muziek van Eshan Yadollahi en Rossana Azhandeh, er is Raymond, er is de rock-’n-roll van Guy Swinnen enerzijds en de jazz van Myrddin De Cauter en Nathan Daems anderzijds. Echt een avond van iedereen, voor iedereen.”

“Er komen veertien artiesten, maar ik heb er zo’n veertig moeten aanschrijven omdat het niet voor iedereen in de agenda paste. Het fijne was dat ik bijna nooit iets moest uitleggen: iedereen begreep de noodzaak hiervan. Zéker degenen die ik schreef na de trieste beslissing om te besparen in de culturele en sociale sector. Het is alsof dat ons, artiesten, nog dichter bij elkaar heeft gebracht.”

Politiek statement

Sioen verhult niet dat de avond ook een politiek statement is: “De organisaties en verenigingen die kwetsbare mensen het meest helpen, worden door de regering het hardst gestraft. Dat frustreert mij enorm, maar ik ben heel blij dat ik die frustratie kan ombuigen tot iets positiefs. Ik hoop oprecht ook dat het loont om dit in de Opera te doen. Niet alleen om meer publiek, maar vooral om álle soorten mensen te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijfsleiders en kapitaalkrachtige mensen die in het dagelijkse leven veraf staan van vrijwilligersorganisaties, ook weten dat verrijken soms niets met geld heeft te maken, maar veel meer met het ontmoeten van mensen met het hart op de juiste plaats.”

“Zeg het maar zo: met deze avond wil ik het bladgoud van de Opera linken aan het goud in het hart van de mensen die hier hun leven opbouwen en de mensen die zich elke dag vrijwillig inzetten om dat mogelijk te maken.”

Benefietconcert t.v.v. Een Hart Voor Vluchtelingen, vanavond (zaterdag) om 20 uur in Opera Gent. Kaartjes tussen 15 en 50 euro. Duur: twee keer 75 minuten, met pauze. www.operaballet.be

Door Magali Degrande
AANGERADEN
Meest recent