Abonnee worden? Kies je leesformule

07/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Extra berekeningen zijn nodig om impact van nieuwe maatregelen na te gaan

Vlaamse regering krijgt klimaatplan (nog) niet goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft verlengingen nodig om haar klimaatplan af te krijgen. Zelfs na twee weken intens overleg moesten de laatste punten en komma’s nog eens nagerekend worden, omdat niet iedereen overtuigd was. Geen al te beste beurt voor re regering-Jambon I, die een van haar eerste hindernissen al in twee keer moet nemen. “Maar ik vertrek niet naar Madrid zonder klimaatplan”, zegt klimaatminister Zuhal Demir (N-VA).

Gouverneurs opnieuw politiek benoemd

Eerst stelde de Vlaamse regering de voorstelling van haar klimaatplan enkele uren uit, uiteindelijk moest ze de boel afblazen. “We moeten zeker zijn dat alle cijfers helemaal kloppen”, was de uitleg. “Die berekeningen worden nu gemaakt. En dat kost wat tijd.”

Het plan moet uitmaken hoe Vlaanderen tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35 procent kan terugdringen, zoals Europa oplegt. Zonder kilometerheffing of verplichte energie-renovaties bij de verkoop van privé-woningen, nochtans maatregelen waar de vorige Vlaamse regering stevig op rekende. Heel ambitieus is het plan dus niet volgens experts.

“Over de meeste maatregelen is absoluut geen discussie”, klinkt het binnen N-VA. “Die zijn de voorbije weken ook helemaal nagerekend. Maar er zijn bij het laatste overleg nog een drietal maatregelen bijgekomen, onder andere over transport. En over de impact is niet iedereen het eens. Er is géén plaats voor nattevingerwerk. Het moet kloppen.”

Bij de liberalen, die minister van Mobiliteit Lydia Peeters leveren, hebben ze het over twee kampen. “Het ene gaat er voluntaristisch vanuit dat we met wat op tafel ligt vlot onze doelstellingen halen. Het andere denkt dat er misschien toch nog wat extra nodig is. Dan moet je dat nog eens narekenen.”

De eerste interne strubbeling duikt dus al op in Jambon I. Dat alles betekent meteen ook dat de Vlaamse regering een van haar eerste grote uitdagingen in twee keer moet nemen. En dat ze de enige regering van het land is die haar klimaathuiswerk nog niet af heeft. “De deadline is dan ook heel dwingend”, klinkt het. “Zeker als je weet dat de kabinetten nog volop in opbouw zijn. Maar goed, het is niet anders.”

Minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat Klimaat een collectieve verantwoordelijkheid is van de hele regering, elke minister moet zijn of haar duit in het zakje doen. Ze heeft er wel het volste vertrouwen in dat het zal lukken: “Ik vertrek niet naar de klimaattop in Madrid zonder klimaatplan.”

Dus zullen de kabinetten en de administraties het hele weekend doorwerken om de laatste hand te leggen aan het werkstuk. Maandagochtend moeten de ministers dan weer samenkomen om hun definitieve fiat te geven. Net op tijd voor Demir om te ‘planepoolen’ naar de Spaanse hoofdstad.

Gouverneurs opnieuw politiek benoemd

De Vlaamse regering heeft beslist dat ze de gouverneurs opnieuw politiek gaat benoemen. Daarmee gaat de “objectieve procedure”, die tijdens de vorige legislatuur werd ingevoerd, al meteen weer op de schop. En dus ook de moeilijke bevalling van de nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur.

Die benoeming moest de eerste zijn zonder politiek gekrakeel. Maar de regering Bourgeois raakte het niet eens over de beste kandidaat, precies door politiek getouwtrek. N-VA had Wim Leerman naar voren geschoven, Open VLD wilde Carina Van Cauter op de post krijgen. Uiteindelijk besliste ze om niet te beslissen. Leerman,die als beste kandidaat uit de procedure kwam, heeft nog een procedure lopen bij de Raad van State.

De nieuwe Vlaamse regering trekt het laken nu weer naar zich toe. “Een bijzondere vertrouwensband met de Vlaamse regering is ook van cruciaal belang. De Vlaamse regering zal op basis van deze elementen de beste keuze maken”, laat minister van Bestuurszaken Bart Somers (Open VLD) weten.

De komende jaren moeten ook nieuwe gouverneurs aangesteld worden in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. Dat schept ruimte voor een politiek compromis.

 (wwi, bm)

AANGERADEN