Abonnee worden? Kies je leesformule

07/12/2019 - Veldrijden
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De veldritkalender dreigt nóg drukker te worden.  Photo News

Wereldbeker veldrijden: Flanders Classics heeft 31 kandidaten, Golazo doet voorlopig niet mee

De hervorming van de wereldbeker veldrijden krijgt steeds meer vorm. Hervormer Flanders Classics geeft aan al over 31 kandidaten te beschikken die vanaf 2020-2021 wereldbekermanches willen organiseren. Zowel aan de internationale en nationale quota wordt voldaan, maar Golazo en haar 24 Belgische crossen doen (voorlopig) niet mee. De veldritkalender belooft zo nog drukker en verscheurd te worden, terwijl net het tegenovergestelde de bedoeling was.

Vijf uur voor de deadline liet Flanders Classics weten al 31 kandidaten te hebben ontvangen die vanaf de winter 2020-2021 een wereldbekermanche veldrijden willen organiseren. De UCI gaf in juni een mandaat aan het bedrijf van Wouter Vandenhaute om de huidige wereldbeker te hervormen met als doel een soort van Champions League te maken met 14 of 16 zondagcrossen, waarvan maximaal de helft op Belgisch grondgebied. “We zullen ruimschoots kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de internationale spreiding, want er zitten ook enkele aantrekkelijke nieuwkomers in het buitenland in”, aldus Flanders Classics, dat op de weg ook organisator is van onder andere de Ronde van Vlaanderen en de Omloop Het Nieuwsblad.

In een volgende fase worden de kandidaturen beoordeeld in samenspraak met de UCI. De verkozenen worden begin februari aangekondigd tijdens het WK in het Zwitserse Dübendorf.

Voor de zeven of acht vrije Belgische plekken zijn al zeker Overijse, Middelkerke, Koksijde, Ruddervoorde, Wachtebeke, Boom en Zolder kandidaat. Die laatste twee wel met voorwaarden op het gebied van financiering, tv-rechten en het deelnemersveld.

Golazo, die andere grote Belgische organisator van onder andere de Koppenbergcross, Zonhoven en 22 andere veldritten, beslist om voorlopig niet te participeren. Het bedrijf van Bob Verbeeck zal met een ander regelmatigheidscriterium op de proppen komen. De veldritkalender belooft zo nog voller te worden, aangezien Flanders Classics naast de wereldbeker ook nog steeds de Superprestige zal organiseren.

AANGERADEN