Abonnee worden? Kies je leesformule

07/12/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De vakbonden zetten hun handtekening onder de nieuwe CAO voor het stadspersoneel.   Jvdp

Volgens Wouter Van Besien gaat het om een ‘blinde’ besparingsactie

Stad bespaart 30 miljoen op personeel zonder naakte ontslagen: “Blij met dit akkoord”

Antwerpen

-

Het stadsbestuur en de vakbonden zijn tot een akkoord gekomen over de arbeidsvoorwaarden voor het stadspersoneel. Het bedrag van de maaltijdcheques en de fietsvergoeding gaat omhoog, de hospitalisatieverzekering wordt uitgebreid. Er vallen de komende zes jaar geen naakte ontslagen, hoewel er 30 miljoen euro wordt bespaard op het personeelsbudget.

Het stadsbestuur en de vakbonden ACOD en ACV-OD zijn tot een sociaal akkoord gekomen. Het bedrag van de maaltijdcheques gaat op 1 januari omhoog van zeven naar acht euro. Dat moet een voltijdse medewerker op jaarbasis netto 220 euro extra opbrengen. De fietsvergoeding wordt opgetrokken naar 0,24 euro per kilometer, terwijl de tussenkomst in een abonnement voor het openbaar vervoer in 2022 opgetrokken wordt van 80 naar 90 procent. Nog in 2022 wordt tandzorg in de hospitalisatieverzekering opgenomen. Alle medewerkers met een arbeidscontract krijgen in 2023 een bediendecontract.

Geen ontslagen

De komende zes jaar vallen er geen naakte ontslagen. “We zijn erg blij met dit akkoord”, zegt Skender Baleci, vakbondssecretaris van ACV-OD. “We verhogen de koopkracht en garanderen werkzekerheid, zonder naakte ontslagen of privatiseringen. De stad Antwerpen blijft van alle lokale besturen in Vlaanderen de beste voorwaarden bieden.”

“Onze medewerkers zijn het gezicht van onze stad”, zegt schepen Ait Daoud (N-VA). “Ze zetten zich dagelijks in om onze inwoners correct, vriendelijk en efficiënt te helpen. ”

Besparingen

wouter van besien groen “Het gaat hier meer om een ideologische keuze dan om goed bestuur”

Budgettair blijven het evenwel moeilijke tijden. De pensioenlasten zijn een realiteit waar ook de stad Antwerpen rekening mee moet houden. De vorige legislatuur zijn er zo’n 1.400 voltijdse equivalenten geschrapt en ook de komende zes jaar wordt er bespaard op het personeelsbudget: vijf miljoen per jaar, goed voor dertig miljoen euro op het einde van de legislatuur.

Volgens Wouter Van Besien (Groen) is dat een blinde besparingsactie. “Het gaat meer om een ideologische keuze dan om goed bestuur”, stelt Van Besien. “We hebben berekend dat er 445 voltijdse equivalenten moeten vertrekken. Dat is heel veel, zeker na de stevige besparingsronde uit de vorige bestuursperiode. Het college kan niet zeggen dat er ergens diensten zijn die met minder mensen kunnen en er is geen onderzoek gedaan naar waar er nu handen tekortkomen.”

AANGERADEN