Abonnee worden? Kies je leesformule

07/12/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Schepen Arne Vandendriessche stelde het winterprogramma voor met de organisatoren op de ijspiste.loh

Eindejaarsanimatie met focus op Grote Markt en Schouwburgplein

Lichtjes stonden al aan, maar nu is het echt winter in Kortrijk

Kortrijk

-

Winter in Kortrijk gaat vandaag zaterdag van start. Er zijn twee hotspots, de Grote Markt en het Schouwburgplein. Ook de handelaars worden betrokken in de eindejaarssfeer.

Gezellige kerstkraampjes, winterterrassen, een ijspiste, winterwandeling en shopplezier. Kortrijk is helemaal klaar voor eindejaar. De ijspiste, vorig jaar goed voor ruim 10.000 schaatsers, staat opgesteld op de Grote Markt. Ze is nog mooier versierd dan vorig jaar. Op het Schouwburgplein is er weer een kerstmarkt, die is voor het eerst overdekt. Dieter Declercq en co van Siba Events namen de uitdaging van de stad aan om het feestdorp op te bouwen. “We kozen voor een overdekt plein en als we het weer bekijken, blijkt dat de juiste beslissing”, zegt Declercq. “Er zijn 38 chalets met hapjes, drankjes en kerstcadeaus. Op het centrale binnenplein organiseren we geregeld events.”

Win een boomhut

De stad koppelt de eindejaarsactiviteiten ook aan de handelaars in de stad. “Zo promoten we onze actie Emma ten voordele van Make-A-Wish”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Wie een lotje koopt in een van de 250 deelnemende handelszaken, kan gratis schaatsen en maakt kans op een prijs, een Kortrijk Cadeaubon van vijftig euro en zelfs een boomhut. Per verkocht lotje groeit ook de sjaal om de Kortrijkse reus Emma warm te houden. Hij wordt gebreid op de Grote Kring. Iedereen mag daaraan meehelpen.”

Winterwandeling

Op 15, 22 en 29 december zijn er koopzondagen. Voor wie niet weet waar te beginnen, stippelde Kortrijk een winterwandeling uit. De kaart leidt je langs leuke plekjes en pleintjes van de stad. Ze is gratis verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Kortrijk en in de bibliotheek.

Arne Vandendriessche schepen van Economie “We vergeten de handelaars niet”

Een aantal handelaars van de Grote Markt is misnoegd omdat ze voor de zoveelste keer kijken op de logistieke voorzieningen voor de ijspiste. Er is wel een doorgang gemaakt aan de kant van hotel Damier tot aan de ingang van de piste. Het gemor over de mobiliteit, wegen- en andere werken, het teveel aan activiteiten in de stad,... blijkt nog altijd groot.

Maar schepen Vandendriessche sust: “We vergeten de handelaars niet.” Hij vraagt hen om aan eenzelfde zeil te trekken. Begin december is traditioneel kalmer omdat velen de koopjes afwachten. Meestal wordt deze maand en voor sommigen zelfs het afgelopen jaar goedgemaakt in de tweede helft van december.

AANGERADEN